Ubistvo šefa avganistanske obavještajne službe planirano u Pakistanu

Nedavni pokušaj ubistva šefa avganistanske obavještajne službe planiran je u Pakistanu, rekao je danas predsjednik Avganistana Hamid Karzai
1 komentar(a)
Hamid Karzai, Foto: Telegraph
Hamid Karzai, Foto: Telegraph
Ažurirano: 08.12.2012. 15:59h

Predsjednik Avganistana, Hamid Karzai, danas je rekao da ga ova činjenica neće spriječiti da traži pomoć Islamabada pri ugovaranju pregovora sa talibanima. Napad na Asadulu Halida izvršio je bombaš samoubica koji je izigravao glasnika mira.

Halid je teško ranjen, a incident je omeo pokušaje izmirenja sa talibanima i nalaženje političkog rješenja za rat u Avganistanu koji traje već 12 godina. Karzai nije iznio dokaze koji bi potvrdili njegove tvrdnje da je napad planiran u Pakistanu i nije optužio zvanični Islamabad za učešće u napadu od prije dva dana. On je međutim naglasio da će o tom pitanju razgovrati sa visokim pakistanskim zvaničnicima.

Veze Islamabada i talibana potiču iz 1990-ih i vjeruje se da je veliki broj njihovih vođa zatvoren ili nastanjen na teritoriji Pakistana.

Avganistanska obavještajna služba ranije je saopštila da je napadač sakrio eksploziv u donji veš. Karzai je taj napad opisao kao "veoma sofisticirano i složeno djelo profesinalne obavještajne službe". "Gdje je ta obaveštajna služba? U našem susjedstvu ili negdje drugo? To moramo da otkrijemo", rekao je on.

Taliban je preuzeo odgovornost za napad na Halida, peti atentat na njega u isto toliko godina. Napad je podsjećao na ubistvo bivšeg avganistanskog predsjednika Burhanudina Rabanija u septembru 2011, koji je u to vrijeme bio šef vladinog pregovaračkog tima.

Napadač koji je izigravao talibanskog mirovnog izlasanika detornirao je eksploziv skriven u turbanu, kada se sastao sa Rabanijem u njegovoj kući u Kabulu. Avfanistanski zvaničnici rekli su da je njegovo ubistvo planirano u gradu Keta, u Pakistanu.

Pakistan važi za jednog od glavnih učesnika avganistanskih mirovnih pregovora. Veze Islamabada i talibana potiču iz 1990-ih i vjeruje se da je veliki broj njihovih vođa zatvoren ili nastanjen na teritoriji Pakistana.

Bonus video: