Klinton: SAD i Rusija podržavaju pregovore Asada i opozicije

"Razmotrili smo veoma opasnu situaciju u Siriji. I ministar Lavrov i ja podržavamo novi pokušaj Ibrahimija i njegovog tima da sa svim zainteresovanim stranama u Siriji rade na otpočinjanju političke tranzicije", kazala je Klinton
0 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Hilari Klinton, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.12.2012. 16:32h

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da će SAD i Rusija nastaviti da rade na tome da režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada i pobunjenici započnu pregovre o političkoj tranziciji u toj zemlji.

Klinton je naglasila da će Vašington i dalje insistirati da Asadov odlazak bude ključni dio te tranzicije. Poslije jučerašnjeg sastanka američke državne sekretarke, ministra spoljnjih poslova Rusije Sergeja Lavrova i izaslanika UN za Siriju El Ahdara el Ibrahimija u Dablinu, Klinton je rekla da je postignut dogovor da Vašington i Moskva podrže novi pokušaj posredovanja koje bi predvodio Brahimi.

Razgovori u Dablinu su, prema njenoj ocjeni, bili "konstruktivni", ali mnogo toga još treba uraditi. "Bio je to važan sastanak, ali to je samo početak", rekla je ona i dodala da ne misli da bilo ko vjeruje da je ostvaren neki ogroman pomak. Klinton je istakla da svi koji imaju bilo kakav uticaj na sirijski režim ili opoziciju treba da se uključe u rješavanje problema.

"Razmotrili smo veoma opasnu situaciju u Siriji. I ministar Lavrov i ja podržavamo novi pokušaj Ibrahimija i njegovog tima da sa svim zainteresovanim stranama u Siriji rade na otpočinjanju političke tranzicije", kazala je Klinton.

Ni predsjednik Sirije ni opozicione grupe nisu do sada pristajali na prekid vatre i pregovore i obje strane vjeruju da sukob mogu da riješe vojnim putem, navodi Asošijeted pres. Jučerašnji razgovori nagovještavaju da bi Vašington i Moskva konačno mogli da se usaglase oko strategije za Siriju, ocjenjuje agencija AP. SAD su optuživale Rusiju da štiti Asadov režim, dok je Rusija optuživala SAD da se miješaju i da nastoje da izdejstvuju oružanu intervenciju.

Ibrahimi je poslije 40-minutnog sastanka na marginama konferencije o ljudskim pravima u Dablinu rekao da je razgovarano o tome kako utvrditi proces kojim bi se smirila situacija u Siriji. "Ništa senzacionalno nismo odlučili. Ali mislim da smo se složili da je situacija loša i da moramo nastaviti da sarađujemo da bismo vidjeli kako možemo naći kreativan način da te probleme stavimo pod kontrolu i počnemo da ih rješavamo", rekao je on.

Ibrahimi je rekao da se zalaže za mirovni proces zasnovan na strategiji političke tranzicije oko koje su se SAD i Rusja saglasile u Ženevi u junu. Taj proces je poslije propao pošto nije bilo saglasnosti kako ga sprovesti. Klinton je rekla da strategija mora da podrazumijeva okončanje četiri decenije duge vladavine Asada, dok Moskva insistira da nije na SAD ili nekoj drugoj spoljnoj sili da odlučuju o sirijskom vođstvu. Tokom 21 mjeseca sukoba u Siriji stradalo je više od 40.000 ljudi.

Bonus video: