Obama razgovarao s Mursijem: Zabrinutost zbog situacije u Egiptu

Obama je "ponovio podršku egipatskom narodu i njegovim naporima prema tranziciji u demokratiju koja poštuje prava svih"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2012. 08:49h

Američki predsjednik Barak Obama izrazio je, u telefonskom razgovoru sa egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem, "duboku zabrinutost" zbog nereda u Kairu u kojima je poginulo sedmoro ljudi, saopštila je Bijela kuća.

Obama je Mursiju kazao da je "od suštinskog značaja da egipatski lideri ostave po strani međusobne razlike i sporazumiju se kako bi pomogli Egiptu".

"Predsjednik Obama pozvao je danas predsjednika Mursija kako bi izrazio duboku zabrinutost zbog poginulih i povrijeđenih u protestima u Egiptu", naveo je saopštenju portparol Bijele kuće Džej Karni.

Obama je podržao poziv na dijalog koji je uputio Mursi, prijedlogom da se u subotu sastane sa predstavnicima svih političkih partija, ali i dodao da bi ti sastanci trebalo da se "održe bez prethodnih uslova" i da u njima treba da učestvuju i lideri opozicionih stranaka.

Mursi

Američki predsjednik "ponovio je podršku SAD egipatskom narodu i njegovim naporima prema tranziciji u demokratiju koja poštuje prava svih Egipćana".

Egipatska opozicija traži povlačenje dekreta kojim je Mursi 22. novembra proširio svoja ovlašćenja, kao i odustajanje od referenduma o nacrtu ustava koji, navodno, nudi male garancije za slobodu izražavanja i vjeroispovesti.

U sukobima u noći između srijede i četvrtka ispred predsjedničke palate u Kairu ubijeno je sedam ljudi, a stotine su povređene.

Galerija

Bonus video: