Slavlje legalizacije marihuane u Vašingtonu: Oblaci dima i Bob Marli

Novi zakon o marihuani ne predviđa krivične sankcije za osobe starije od 21 godinu koje posjeduju 28,5 grama
72 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 21:08h

Država Vašington je ušla u istoriju kao prva u SAD koja je legalizovala posjedovanje marihuane za rekreacionu upotrebu odraslih, što su desetine korisnika u blizini poznatog tornja Svemirska igla kod Sijetla obilježile uz rege muziku pod oblakom dima.

Kako je objavio Rojters ovo javno okupljanje zapravo je kršenje ključne odredbe ovog istorijskog zakona, koji zabranjuje korisnicima da konzumiraju marihuanu osim u privatnosti svojih domova.

Nekoliko sati ranije, glavni tužilac Sijetla izdao je oštro upozorenje da konzumiranje trave u javnosti neće biti tolerisano i da će se prekršioci suočiti sa kaznama od 100 dolara. Međutim, upozorenje tužioca bilo je u suprotnosti sa instrukcijama koje je Policija Sijetla dala svojim službenicima da svoje aktivnosti ograniče na upozorenje, makar za sada.

Usvojen od strane glasača prošlog mjeseca pod nazivom Inicijativa 502, novi zakon o marihuani ne predviđa krivične sankcije za osobe starije od 21 godinu koje posjeduju 28,5 grama (jednu uncu) ili manje marihuane za ličnu upotrebu. Takođe se legalizuje posjedovanje do 0,45 kilograma proizvoda koji sadrže kanabis – poput keksa – i do 2,4 kilograma trave u tečnom obliku.

Međutim, vožnja pod uticajem kanabisa, ili upotreba na javnim mjestima, gdje je konzumacija alkohola već zabranjena ostaje nezakonita.

Novi zakon predviđa da se kanabis legalno prodaje i oporezuje u radnjama koje za to imaju dozvolu po uzoru na sistem kojim je regulisana prodaja alkohola u mnogim državama. Taj sistem bi trebalo da stupi na snagu do 1. decembra 2013.

Za sada prodaja, uzgajanje pa čak i dijeljenje svojih zaliha ostaje krivično djelo, iako zakon dozvoljava pojedincima da kupe ograničenu količinu za ličnu upotrebu, prenijela je britanska agencija.

Uglavnom srednjovječni uživaoci koji su se u ponoć okupili u podnožju Svemirske igle kada je zakon stupio na snagu nijesu se osvrtali na mogućnost da mogu biti kažnjeni. Nakon što je radijski voditelj Ras Belvi završio odbrojavanje preko megafona među okupljanima su se mogli čuti uzvici zadovoljstva i pitanja poput „ima li neko bong“.

Majk Momani, 61, odjeven u motociklističku jaknu sa natpisom „bad pig“ kazao je da planira da osnuje Kanabis turističku organizaciju države Vašington kako bi promovisao turizam zasnovan na konzumaciji marihuane.

Mada puši travu već 40 godina, Mamani je kazao da je u posljednje vrijeme smanjio zbog toga što ga tjera da „jede previše“. Drugi pušač koji se predstavio kao Profesor Gizmo kazao je: „Pobjeda za travu. Kad bi samo naši praoci mogli sada da nas vide“.

Policije nije bilo na vidiku dok se vazduhom širio prepoznatljivi mirs kanabisa, a sa zvučnika odjekivala muzika Boba Marlija.

Galerija

Bonus video: