U neredima u Kairu poginulo pet ljudi, tenkovi čuvaju palatu predsjednika

Opozicija optužuje Mursija da želi da uspostavi diktatorski režim nakon dekreta donesenog 22. novembra, kojim je sebi dodijelio neograničena ovlašćenja
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2012. 09:25h

U sukobima pristalica egipatskog predsjednika Mohameda Morsija i demonstranata tokom noći u Kairu poginulo je petoro ljudi, a 446 je povređeno. Na trgu Tahrir raspoređeni tenkovi egipatske vojske.

Egipatski predjednik trebalo bi kasnije tokom dana da se oglasi povodom nasilja i sukoba koji su zahvatili veliki dio zemlje. U noćašnjim okršajima u Kairu korišćeni su molotovljevi kokteli, palice i kamenje.

Sukobi su od jutros prošireni i na druge djelove zemlje, a protivnici Mohameda Morsija zapalili su prostorije pokreta Mislimansko bratstvo u gradovima Suec i Ismailija. Do sukoba je došlo i u gradu Mahala i u provinciji Menufijah.

Morsijeve pristalice i protivnici sukobili su se i u predgrađu Kaira Mokatam, a u Aleksandriji su povređeni pripadnici bezbjednosnih snaga.

Noćašnji sukobi ispred predsjedničke palate u četvrti Heliopolis u Kairu bili su najnasilniji od izbijanja nereda 22. novembra, kada je Morsi ustavnim amandamnima sebi dodijelio široka ovlašćenja.

To je, takođe, prvi put da su se pristalice i protivnici predsjednika sukobile poslije prošlogodišnje pobune kojom je svrgnut autoritarni šef države Hosni Mubarak.

Sukob je počeo u srijedu popodne, kada su hiljade Morsijevih islamističkih pristalica došle nedaleko od predsjedničke palate, gdje je protestovalo oko 300 protivnika predsjednika. Islamisti, članovi Morsijevog Muslimanskog bratstva, rastjerali su demonstrante sa mjesta ispred glavne kapije palate i rušili njihove šatore.

Potom su ispred palate stigle stotine Morsijevih protivnika i počele da bacaju molotovljeve koktele na predsjednikove pristalice, koje su odgovorile kamenicama. Sukobi su nastavljeni i tokom noći i proširili su se na okolne ulice.

Sukobe nije spriječila ni policija koja je morala da baci suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Nasilje je prestalo pred zoru, ali obje strane se, po svemu sudeći, pripremaju za dugu bitku - opozicija je za danas najavila novi protest i poručila da odbija svaku ponudu za dijalog ako se ustav ne izmijeni.

Morsi je najavio da će 15. decembra biti održan referendum na kojem će se građani izjasniti o novom ustavu.

Nakon sukoba kojima su se odazvali brojni islamisti na poziv Muslimanske braće, egipatska vojska razmjestila je rano jutros tenkove ispred predsjedničke palate u Kairu.

Mursijev savjetnik Mohamed Esmat Seif Edavla najavio je ostavku u znak protesta.

Opozicija optužuje Mursija da želi da uspostavi diktatorski režim nakon dekreta donesenog 22. novembra, kojim je sebi dodijelio neograničena ovlašćenja.

Vojska obećala da neće upotrijebiti silu

Jedan od savjetnika predsjednika Mohameda Mursija je najavio da će se predsjednik države danas obratiti naciji.

Mursi u svom televizijskom nastupu treba da pruži ruku opoziciji i da je pozove na dijalog, dodao je taj savjetnik za AFP, ne rekavši hoće li predsjednik iznijeti nove predloge. "Više predloga je ponuđeno", rekao je ne želeći da otkrije svoj identitet.

Tenkovi i oklopna vozila Republikanske garde, vojne formacije zadužene za zaštitu predsjedništva, raspoređeni su ispred predsjedničke palate nakon sukoba pristalica i protivnika Mohameda Mursija koji je podijelio zemlju prisvojivši vanredna ovlašćenja.

"Oružane snage i Republikanska garda neće biti sredstvo represije nad demonstrantima", rekao je general Mohamed Zaki, zapovjednik garde, javlja agencija Mena.

Galerija

Bonus video: