Naslovnica koja je šokirala svijet: Trenuci uoči nesreće u njujorškom metrou

Pored fotografije, uz veliki naslov "Doomed" (osuđen na propast), piše i "gurnut na šine, ovaj čovek će uskoro umrijeti"
5 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 18:54h

Naslovna strana lista "New York Post" u utorak šokirala je svijet - na njoj je prikazan čovjek nekoliko trenutaka prije nego što ga je udario i ubio voz u metrou, prenosi portal B92.

Ki Suk Han, 59-godišnji stanovnik Kvinsa, stradao je kad ga je poslije svađe na šine gurnuo jedan muškarac. Voz je nailazio, a Han nije uspio da se popne na platformu.

Na fotografiji, čije je objavljivanje javnost žestoko osudila, vidi se da oko Hana, koji se drži za ivicu, nema nikoga, kao i kompozicija koja stiže na stanicu podzemne željeznice u 49. ulici.

Fotografija je objavljena na sajtu njujorškog lista, a u štampanom izdanju, uz veliki naslov "Doomed" (osuđen na propast), piše i "gurnut na šine, ovaj čovek će uskoro umrijeti".

Stravičnoj tragediji je prethodila svađa sa jednim muškarcem, koji je kasnije uhapšen.

Pored njujorškog lista, kritikovan je i fotograf R. Umar Abasi, zbog toga što "nije pritrčao da pomogne" nesrećnom čovjeku

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je rekao da "nažalost izgubljeni život ne može da se vrati, a da na svijetu očigledno postoje psihički poremećene osobe".

Brojni čitaoci, novinari, udruženja i stručnjaci oglasili su se povodom sporne naslovne strane, a na svom zvaničnom sajtu, ali i na društvenim mrežama "New York Post" je zatrpan oštrim kritikama.

Kritikovan je i fotograf R. Umar Abasi, zbog toga što "nije pritrčao da pomogne" nesrećnom čovjeku.

List je zatim objavio da je Abasi trčao ka Hanu, ali da je bio predaleko, kao i da je sijevanjem blica pokušao da upozori mašinovođu.

"Nepravedno me kritikuju, bio sam predaleko. Trčao sam i trčao, aparat sam koristio nadajući se da će vidjeti blic i zaustaviti se. Voz ga je udario prije nego što sam uspio da stignem. Niko drugi ko je stajao bliže nije pokušao da ga izvuče", rekao je Abas i dodao da ga "proganja to što čovjek nije uopšte vikao".

Inače, Abasi nije jedini koji je objektivom zabilježio ovu scenu, jer je bilo i drugih koji su na "YouTube" postavljali snimak svađe koja je prethodila tragediji.

Bonus video: