Na proizvodnji vanilije radi čak 20 hiljada djece

Izvor koji nije želio da bude imenovan kaže da se vještine proizvodnje vanilije prenose sa roditelja na djecu. "Za to ne postoji škola", dodaje on
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 09:05h

Čak 20 hiljada djece i adolescenata između 12 i 17 godina radi na proizvodnji vanilije na Madagaskaru i predstavlja 30 odsto radne snage u tom sektoru, saopšteno je iz Međunarodne organizacije rada (MOR).

"Radimo studiju od 2009. godine u području Sava, na sjeveru Madakaskara, i utvrdili smo da u sektoru proizvodnje vanilije učestvuje oko 20 hiljada djece, odnosno između 31 i 33 odsto svih zaposlenih", kazali su predstavnici MOR-a.

Oni su naveli da imaju hitan akcioni plan za čiju je realizaiju potrebno oko 76 hiljada eura. Plan predviđa identifikaciju djece radnika i njihovo povlačenje.

Vanilija se smatra jednim od najskupljih sastojaka u svijetu. Vanilija je plod jedne vrste orhideja. Potiče iz Srednje Amerike, odakle je u 19. vijeku uvezena na Madagaskar

Izvor koji nije želio da bude imenovan kaže da se vještine proizvodnje vanilije prenose sa roditelja na djecu.

"Za to ne postoji škola", dodaje on.

Nakon što bude pripremljena, osušena vanilija se, na međunarodnom tržištu, prodaje za 15 do 30 eura po kilogramu.

Vanilija se smatra jednim od najskupljih sastojaka u svijetu. Vanilija je plod jedne vrste orhideja. Potiče iz Srednje Amerike, odakle je u 19. vijeku uvezena na Madagaskar.

Madagaskar je godišnje proizvodi 60 odsto sveukupne svjetske količine vanilije, odnosno između 1,2 hiljade i 1,5 hiljada tona za godinu, što ga čini prvim svjetskim izvoznikom. Oko 80 odsto plantaža vanilije nalazi se na vlažnom i tropskom sjeveru Madagaskara.

Bonus video: