Rusi spremni za sudnji dan

Majansko proročanstvo o smaku svijeta 21. decembra 2012. najveću pažnju privuklo u Rusiji, gdje je nakon niza izvještaja o neobičnom ponašanju intervenisala i vlada
16 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 16:01h

Kruže priče o neobičnom ponašanju širom devet vremenskih zona u Rusiji. Zatvorenice u ženskom zatvoru u blizini kineske granice su navodno zapale u "kolektivnu masovnu psihozu" tako intenzivnu da su njihovi čuvari morali da pozovu sveštenika da ih smiri.

U jednom industrijskom gradu istočno od Moskve uspaničeni građani su pokupovali šibice, kerozin, šećer i svijeće. Od leda je napravljena ogromna kapija u majanskom stilu u Ulici Karla Marksa u Čeljabinsku na jugu zemlje.

Za one koji ne poznaju proročanstvo Novog doba, postoje glasine da će smak svijeta biti 21. decembra 2012, kada će se ciklus dug 5125 godina, poznat kao Dug račun u majanskom kalendaru, navodno okončati. Rusija, zemlja sklona mistici, primila je to k znanju.

Intervenisala i vlada

Jedan zvaničnik je čak predložio da Rusi koji šire glasine treba da budu krivično gonjeni – počev od 22 decembra

Priznao je međutim da su Rusi i dalje izloženi „mećavama, ledenim olujama, tornadima, poplavama, nevoljama sa prevozom i hranom, prekidima u snabdijevanju grijanjem, strujom i vodom“.

Slična uvjeravanja su nedavno izdali i ruski ljekari, vodeći zvaničnik Ruske pravoslavne crkve, poslanici u Državnoj dumi i bivši di džej iz Sibira.

Jedan zvaničnik je čak predložio da Rusi koji šire glasine treba da budu krivično gonjeni – počev od 22 decembra. Rusija nije jedina zemlja koja se suočava sa ovim problemom.

Francuzi bježe na Bugar

U Francuskoj, vlasti planiraju da zabrane pristup planini Bugar na jugu zemlje kako bi spriječili poplavu ljudi koji vjeruju da je to sveto mjesto koje će zaštiti nekoliko srećnika od smaka svijeta.

Patrijarh Ukrajinske pravoslavne crkve nedavno je izdao saopštenje u kojem uvjerava vjernike da će „sudnji dan sigurno doći“, ali da će ga uzazvati moralna propast čovječanstva, a ne takozvana parada planeta ili kraj majanskog kalendara“.

U državi Jukatin u Meksiku, koja ima veliku majansku populaciju, rijetki se osvrću na priču o smaku svijeta. Zvaničnici planiraju majanski kulturni festival za 21. decembar i kako bi pokazali da će sve biti u redu i poslije toga zakazali su jedan i za 2013.

Ruse međutim izgleda da lako ponesu emocije, a svjedok tome je bio sveštenik Tikon Iršenko koji je na poziv obišao Zatvorksu koloniju 10 u selu Gornoje. Čuvari su mu kazali da je uznemirenost oko majanskog proročanstva kuljala dva mjeseva i da su neke zatvorenice pokušale da pobjegnu „zbog uznemiravajućih misli“.

"Neke žene su bile bolesne, a neke su imale napade“, kazao je on. Iršenko im je održao predavanja o apokalipsi prema Novom zavjetu i kazao da su „tenzije popustile nakon što su raspršene populističke ideje o kraju svijeta.

Paniku podstiču i mediji

Uobičajeniji su izvještaji o paničnoj kupovini. U Ulan-Udeu, prijestonici regiona Burjatija, građani su navodno pravili zalihe hrane i svijeća kako bi preživjeli period bez svjetla prateći instrukcije jednog tibetanskog sveštenika nazvanog Prorok od Šambale, koji je predstavljen i na nekim ruskim televizijama.

Slična priča pojavila se u lokalnim novinama u jednom industrijskom gradu Omutninsk, oko 700 milja istočno od Moskve.

Prošle nedjelje poslanici u Moskvi su preuzeli stvar u svoje ruke i uputili pismo najvećim televizijskim stanicama tražeći od njih da prestanu da emituju materijal o proročanstvu.

Sa druge strane Marija Eismont kolumnistkinja za list „Vedomosti“ tvrdi da je nedavno vladino prihvatanje arhaičnog vjerskog konzervativizma otvorilo put za apokaliptično razmišljanje.

Na suđenju za bogohuljenje zbog pank protesta Pusi rajota prošlog ljeta, naglasila je ona, mlade članice benda su osuđene dijelom i na osnovu srednjovjekovnih spisa pravoslavnih sveštenika.

Dok polako protiči prve tri nedjelje decembra, Rusi se približavaju sudnjem danu sa tipičnim crnim humorom. Jedan preduzetnik iz sibirskog grada Tomsk prodao je nekoliko hiljada paketa za hitne slučajeve po cijeni od 29 dolara.

Paket sadrži: votku, heljdu, šibice, svijeće, konac i komad sapuna. Moto na paketu predstavlja klasični ruski komentar na kraj svijeta: „Ne može biti gore“.

Bonus video: