Novinari su meta - 13 ubijenih tokom novembra u Siriji

"Ovo je jasan i ozbiljan pokazatelj da su novinari i drugi radnici u medijima bili mete snaga sirijskog režima", navodi Sirijsko udruženje novinara
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2012. 08:58h

Tokom novembra u Siriji je ubijeno 13 novinara, što je najveći broj žrtava među predstavnicima medija u toj zemlji od početka sukoba prije 20 mjeseci, saopštilo je prorevolucionarno Sirijsko udruženje novinara (SJA), prenosi Tanjug.

"Ovo je jasan i ozbiljan pokazatelj da su novinari i drugi radnici u medijima bili mete snaga sirijskog režima, kao i njih troje koji su poginuli u rukama naoružane opozicije", navodi SJA.

Među ubijenim novinarima je i Mustafa Kerman, pogođen u granatiranju Alepa 16. novembra.

Novinara Muhameda al-Haleda ubili su 18. novembra pripadnici bataljona Namr u pobunjeničkoj brigadi

"Kerman je ubijen dok je snimao protestni skup u predgrađu Bustan al-Kasr, objavljeno je na Fejsbuk stranici posvećenoj tom novinaru.

Narednog dana, medijski aktivista Hasan Kaaka mučen je do smrti u sjedištu vojne obavještajne službe u Alepu, saopštilo je SJA, dodajući da su i dvojica njegove braće ubijena tokom sukoba.

Pred strjeljački vod zbog kritike

Novinara Muhameda al-Haleda ubili su 18. novembra pripadnici bataljona Namr u pobunjeničkoj brigadi Dira al-Šaba u Alepu, prenio je AFP.

Reporteri bez granica saopštili su da je najmanje 15 profesionalnih u 41 slobodni novinar ubijen

"Ubio ga je strjeljački vod jer je uporno kritikovao neke članove Slobodne sirijske armije", tvrdi SJA.

Novinar Mohamed Kurajtam, mirovni aktivista, poginuo je u četvrtak u granatiranju grada Daraje u blizini Damaska.

Udruženje navodi i da je 100 novinara i medijskih aktivista ubijeno u Siriji od početka revolucije.

Reporteri bez granica saopštili su da je najmanje 15 profesionalnih u 41 slobodni novinar ubijen zbog onoga što su radili od početka sukoba.

Bonus video: