Pobjeda Palestine u UN diplomatski udarac SAD i Izraelu

Rezoluciju kojom se posmatrački status Palestinske uprave unapređuje iz „entiteta“ u „državu nečlanicu“, podržalo 138 zemalja
73 pregleda 129 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 12:32h

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) velikom većinom podržala je rezoluciju kojom se posmatrački status Palestinske uprave unapređuje iz „entiteta“ u „državu nečlanicu“, čime se posredno priznaje palestinska država.

Rezoluciju je podržalo 138 zemalja, devet je glasalo protiv, a 41 je bila uzdržana.

Pobjeda Palestine u UN, kako prenose svjetske agencije, bila je diplomatski udarac Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu koje je tek nekoliko država podržalo u glasanju protiv rezolucije kojom se Palestini priznaje status posmatračke države nečlanice UN-a.

Osim SAD-a i Izraela protiv rezolucije glasale su i Češka, Kanada, Panama, Mikronezija, Maršalsko Ostrvo, Nauru i Palau.

Velika Britanija je pozvala SAD da iskoristi svoj uticaj kako bi pomogala rješavanju dugotrajnog zastoja u izraelsko-palestinskim pregovorima, a Vašington je pozvao na obnovu pregovora, prenosi agencija Rojters.

U skupštini koja broji 193 države članice za rezoluciju je glasovalo 138 država, što je 10 glasova više od dvije trećine potrebne za prijem nove države u članstvo UN-a.

Protiv je bilo devet, a suzdržana je bila 41 država, među njima i Crna Gora. Tri države nisu učestvovale u glasanju koje je održano na 65. godišnjicu usvajanja rezolucije 181 koja je podijelila Palestinu u posebnu izraelsku i arapsku zemlju.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je kazala da je glasanje u GS UN "nesretan i kontraproduktivan“ potez

Među evropskim državama koje su glasale za rezoluciju bile su Francuska, Italija, Austrija, Belgija, Finska, Danska, Irska, Island, Norveška, Švedska, Švajcarska, Srbija, Španija i Ukrajina.

Rezolucija je izglasana uprkos prijetnjama SAD-a i Izraela da će kazniti Palestince uskraćivanjem finansijskih sredstava za palestinsku vladu.

Američki predstavnici kazali su kako Izrael nema namjeru da oštro odgovori sve dok Palestinci ne zatraže pridruživanje Međunarodnom sudu pravde (ICC) gdje bi mogli da optuže Izrael za ratne zločine.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je kazala da je glasanje u GS UN "nesretan i kontraproduktivan“ potez, ocjenjujući da će izazvati dodatne prepreke na putu ka miru.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je izjavio u Generalnoj skupštini da je glasanje "posljednja šansa da se spase rješenje u vidu dvije države“ sa Izraelom.

Ron Prosor

Ambasador Izraela u UN, Ron Prosor, rekao je da palestinska inicijativa "ne unapređuje mir – već ga unazađuje.“

"Na ovaj dan prije 65 godina, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju 181, kojom je teritorija istorijske Palestine podijeljena na dvije države i koja je postala krštenica za Izrael,“ rekao je Abas.

Mahmud Abas

"Danas se od Generalne skupštine očekuje da izda potvrdu o rođenju države Palestine.“

Protivnici ovog koraka kažu da bi palestinska država trebalo da nastane samo kao rezultat pregovora, kao što predviđaju mirovni sporazumi iz Osla, na osnovu kojih je uspostavljena Palestinska uprava.

Abas je iznio oštre kritike na račun Izraela, što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu osudio kao "nepijateljski i otrovni govor", pun "lažne propagande".

SAD su pozvale dvije strane da nastave mirovne pregovore.

"SAD apeluju na obje strane da nastave sa mirovniom pregovorima, bez preduslova, o svim pitanjima oko kojih su podijeljene, a SAD obećavaju da će podržati obje strane u takvim naporima“, kazala je američka ambasadorka u UN Suzan Rajs.

Galerija

Bonus video: