Netanjahu: Palestinci će dobiti državu kad ispune uslove

Generalna skupština UN trebalo da glasa o zahtjevu Palestine da joj status u UN bude unaprijeđen iz "posmatrača" u "državu-posmatrača"
30 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2012. 13:16h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da priznanje novog statusa Palestine u UN neće ubrzati ispunjavanje njihovog zahtjeva za dobijanje države.

Netanjahu je naveo da Palestinci neće dobiti državu sve dok ne priznaju Izrael kao jevrejsku domovinu, dok ne proglase kraj rata s Izraelom i dok ne pristanu na bezbjednosne aranžmane koji štite Izrael, prenosi Beta.

Palestinci su se u prošlosti protivili tim deklaracijama. Oni navode da priznanje Izraela kao jevrejske domovine vodi potkopavanju njihovog zahtjeva za povratak palestinskih izbjeglica.

Oni se, takođe, protive Netanjahuovom zahtjevu za dugoročno izraelsko vojno prisustvo u djelovima okupirane Zapadne obale, teritorije za koju, pored pojasa Gaze i istočnog Jerusalima, Palestinci žele da bude dio njihove buduće države.

Generalna skupština UN trebalo bi da danas glasa o zahtjevu Palestine da joj status u UN bude unaprijeđen iz "posmatrača" u "državu-posmatrača".

Istorijski dan za Palestinu

Još nekoliko evropskih država podržalo je inicijativu Palestinaca da se na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija njihov status unaprijedi od posmatrača u državu nečlanicu posmatrača.

Slavlje u Gazi

Takav status se može uporediti sa onim koji ima Vatikan, a palestinski politički lideri će moći da optužbe za ratne zločine protiv izraelskih lidera iznose pred Međunarodni krivični sud u Hagu.

Nekoliko evropskih vlada želi da podrži kampanju palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, nakon osmodnevnog sukoba ovog mjeseca između Izraela i islamista u Pajasu Gaze.

Sa podrškom većeg dijela razvijenog svijeta, gotovo je sigurno da će Palestinci danas dobiti zeleno svjetlo za unapređenje statusa u 193-članoj Generalnoj skupštini UN.

Sjedinjene Države i Izrael se kategorično protive, uz obrazloženje da bi to samo usporilo napredak ka mirovnom sporazumu.

Za ili naginju ka tome

  • Francuska: "U svakom slučaju, samo putem pregovora – koje od dvije strane tražimo bez uslova i bez odlaganja – moći ćemo da dođemo do uspostavljanja palestinske države,“ izjavio je u utorak u parlamentu ministar spoljnih poslova Loran Fabius
  • Kina: Ministar spoljnih poslova je potvrdio podršku palestinskim apsiracijama u UN na sastanku sa palestinskim izaslanikom prošlog petka
  • Španija, Norveška, Danska i Švajcarska: Sve su juče objavile da će glasati „za“. Švajcarska vlada je za promjenu statusa rekla da je „i konstruktivna i pragmatična.“
  • Austrija: Martin Vajs, portparol ministarstva spoljnih poslvoa, rekao je da je Austrija odlučila da će glasati za rezoluciju nakon što je postalo jasno da EU neće usvojiti zajednički stav.
  • Indija: „Za“.
  • Grčka: „Za“.
  • Irska: Odavno saosjeća sa Palestincima, takođe će podržati njihove državotvorne težnje u nadi da će „to odmjereno napredovanje u UN ohrabriti palestinski narod da polako napreduje kao njihovom cilju i da će njihova posvećenost političkom putu i rješenju spora sa Izraelom putem pregovora uroditi plodom“, saopštila je irska vlada
  • Rusija: Vjerovatno „da“. Podržala je članstvo Palestinaca u UNESCO-u. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da „vjeruje da Palestinci imaju pravo na takav potez“ ali je dodalo „nadamo se da je palestinsko rukovodstvo dobro procijenilo moguće posljedice takve akcije.“

Protiv, uzdržani ili naginju ka tome

  • SAD: „Protiv“
  • Kanada: „Protiv“. Kanada je čvrst saveznik Izraela. Rik Rot, portparol kanadskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da se do rješenja u vidu dvije države mora doći putem pregovora između dvije strane i da jednostrana akcija nije od pomoći.
  • Nnjemačka: „Veoma je izvjesno da Njemačka neće glasati za takvu rezoluciju,“ rekao je portparol njemačke kacelarke Angele Merkel. Ostalo je nejasno da li će na kraju glasati protiv ili će biti uzdržani.
  • Holandija: Vjerovatno „protiv“. „Trajni mir u regionu može se postići samo ako se Izrael i Palestinci vrate za pregovarački sto i postignu konačni sporazum oko rješenja u vidu dvije države,“ stoji u pismu koje je ministar spoljnih poslova poslao parlamentu ovge nedjelje.
  • Britanija: Vjerovatno će biti uzdržana. Šef diplomatije Vilijam Hejg je rekao da bi Britanija mogla podržati tu mjeru samo u slučaju jasne posvećenosti Palestinaca da će se bez odlaganja i bezuslovno vratiti pregovorima sa Izraelom.
  • Australija: Uzdržaće se. Vlada Džulije Gilard je podijeljena po tom pitanju, ali je premijerka u parlamentu izjavila da je „politika da se podrži Izrael, da se podrži mir na Bliskom istoku i da se podrže dvije države na Bliskom istoku.“

Crna Gora uzdržana

Crna Gora će biti uzdržana na glasanju o rezoluciji o unapređenju statusa Palestine, najavljeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, prenijela je agencija Mina.

"Naš uzdražan stav ne znači neutralnost po ovom pitanju, već počiva na dubokom uvjerenju da svako pitanje iz višeslojnog izraelsko-palestinskog i bliskoistočnog mirovnog paketa treba rješavati u duhu sporazumijevanja, a ne prouzrokovanja novih razlika i podjela", obrazloženo je iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: