Francuska planira da prizna Palestinu u Generalnoj skupštini UN

Iz Pariza je pojašnjeno da će Francuska glasati u korist statusa zemlje posmatrača za Palestinu u UN, što se očekuje u četvrtak ili petak
7 komentar(a)
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Palestina, zastava, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2012. 17:26h

Šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio je da Francuska planira da glasa u korist priznavanja palestinske države u Generalnoj skupštini UN ove nedjelje.

Fabijus je u francuskom parlamentu rekao da Francuska već duže vrijeme podržava nastojanja Palestinaca da im se prizna država i odgovoriće sa "da", kada dođe do glasanja o tom pitanju.

S tom izjavom, Francuska kao stalna članica Savjeta bezbjenodsti UN, postala je prva velika zemlja u okviru Evropske unije koja podržava Palestinu kao državu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je za 29. novembar najavio glasanje na Generalnoj skupštini UN o tome da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unaprijedi s entitet na država ne-članica.

Iz Pariza je pojašnjeno da će Francuska glasati u korist statusa zemlje posmatrača za Palestinu u UN, što se očekuje u četvrtak ili petak.

I Austrija je danas najavila da će glasati za zahtev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN. U korist tog predloga glasaće, kako se očekuje, većina članica UN.

Palestinske diplomate juče su članicama UN dostavile izmenjeni nacrt rezolucije u kojem traže da palestinske teritorije dobiju u toj organizaciji status "zemlje nečlanice, posmatrača", uoči glasanja na tu temu zakazanog za četvrtak.

Istovremeno, SAD su ponovo upozorile da bi uspješno glasanje na sjednici Generalne skupštine moglo skupo da košta Palestince i liši ih novčane pomoći SAD, javio je AFP.

Dok su Palestinci dobili garancije većine od 193 članice Generalne skupštine UN, rezoluciji se žestoko protive SAD i Izrael, a ona je naišla i na hladnu reakciju evropskih sila.

Prihvatanje Palestinaca kao zemlje nečlanice sa posmatračkim statusom, sličnom statusu koji ima Vatikan, bilo bi implicite priznavanje palestinske države, navodi Rojters.

Poboljšan status Palestinaca značio bi i njihov pristup telima kao što je Međunarodni krivični sud u Hagu, pred kojim bi oni mogli da ulažu tužbe protiv Izraela.

Palestinci prošle godine nijesu uspjeli da dobiju puno članstvo u UN zbog protivljenja SAD u Savjetu bezbjednosti UN, pa sada pokušavaju da to ostvare kroz dobijanje posmatračkog statusa u svjetskoj organizaciji.

Uspješno glasanje po Palestince u Njujorku moglo bi da UN košta novca s ozbirom na to da američki zakon zabranjuje finansiranje međunarodnih organizacija koje priznaju palestinsku državu, navodi Rojters.

Bonus video: