Ekshumirano tijelo Jasera Arafata

Arafat je umro 2004. godine u Parizu u 75. godini poslije kratke, misteriozne bolesti, navodi Rojters
105 pregleda 0 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Jaser Arafat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2012. 08:37h

Tijelo bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata je ekshumirao tim stručnjaka koji pokušavaju da utvrde da li je otrovan, kao što mnogi Palestinci vjeruju.

Francuske sudije su pokrenule istragu o Arafatovoj smrti u avgustu nakon što je jedan švajcarski institut pronašao velike količine radioaktivnog polonijuma na njegovoj odjeći koju je stručnjacima dala udovica palestinskog lidera Suha.

Arafat je umro 2004. godine u Parizu u 75. godini poslije kratke, misteriozne bolesti, navodi Rojters. Tada, na Suhin zahtjev, nije izvršena obdukcija, a francuski ljekari koji su ga liječili rekli su da nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Ali ubrzo su se pojavile optužbe o ubistvu, a mnogi Palestinci su za to optuživali Izrael koji Arafatu posljednje dve i po godine života nije dozvoljavao da na napusti svoje sjedište u Ramali na Zapdnoj obali.

Izrael je negirao optužbe i pozvao palestinske lidere da objave Arafatov zdravstveni karton koji javnost nikada nije imala priliku da vidi poslije njegove smrti.

Zvanična palestinska radio stanica "Glas Palestine" objavio je da je Arafatova ekshumacija počela u zoru i da je završena. Stručnjaci iz Švajcarske, Francuske, Rusije i palestinskih teritorija učestvovali su u ekshumaciji koja je obavljena daleko od očiju javnosti, iza plavog paravana koji je postavljen oko Arafatovog mauzoleja u Ramali.

"Biće uzeti uzroci u skladu sa vrlo striktnim protokolom i oni će biti analizirani", izjavio je Darsi Kristen, portparol Univerzitetske bolnice u Lozani, u Švajcarskoj, koja je obavila prve testove na Arafatovoj odeći.

"Za analizu, provjeru, unakrsnu provjeru i dvostruku unakrsnu provjeru biće potrebno nekoliko mjeseci i ne vjerujem da ćemo imati bilo kakve opipljive rezultate prije marta ili aprila sledeće godine", dodao je on.

Bonus video: