Seks sa djevojčicama za dolar

Od Tajlanda i Filipina preko Dominikanske Republike i Brazila, seks turizam je uobičajen u zemljama u razvoju gdje siromaštvo i diskriminacija guraju milione žena u komercijalnu seksualnu eksploataciju
506 pregleda 11 komentar(a)
djevojčice, kenija, Foto: Reuters
djevojčice, kenija, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.06.2018. 06:33h

Šesnaestogodišnja Fatma ni ne trepne kada je pitate šta je radila od kada je napustila školu prije dvije godine.

„Seks,“ odgovorila je. Lako je doći do muškaraca. Nalazim ih na pijaci, na koncertima, vjenčanjima i na plaži.“

„Većina djevojčica u mom selu to radi. Mogu da dobijem 100 (jedan dolar) do 500 šilinga. Nekada mi turisti daju hiljadu (10 dolara).

U idiličnom kenijskom plažnom odmaralištu Diani, gdje je pijesak bijel kao biser, voda bistra tirkizna - možete za dolar dobiti seks sa djetetom, piše Rojters.

Od Tajlanda i Filipina preko Dominikanske Republike i Brazila, seks turizam je uobočajen u zemljama u razvoju gdje siromaštvo i diskriminacija guraju milione žena u komercijalnu seksualnu eksploataciju, navodi britanska agencija.

Ni u Keniji nije drugačije. Ali, obim u kojem dječja prostitucija ne samo da preovladava, nego je i društveno prihvatljiva, u selima i gradovima duž obale ove istočnoafričke države, lokalne vlasti i dobrotvorne organizacije se bore da zaustave ilegalnu trgovinu.

Rojters piše da, prema najnovijim podacima, svaka treća djevojčica starosti između 12 i 18 godina u priobalnom dijelu Kenije prodaje seksualne usluge, kako je navedeno u izvještaju Unicefa i kenijske vlade iz 2006. To je, prema procjeni, 15.000 djevojčica.

Iako su ovi podaci stari više od decenije, malo toga se promijenilo, kazali su aktivisti i vladini zvaničnici. Slab razvoj, malobrojne šanse za zaposlenje i loša primjena zakona su zapravo doveli do procvata trgovine.

„Situacija se pogoršava. U oko 90 odsto porodica u jednom selu, naći ćete makar jednu djevojčicu koja je žrtva komercijalne seksualne eksploatacije“, kaže Atuman Džiti, javni administrator u oblasti Kvale, gdje se nalazi Diani.

„Ponekad im roditelji govore da izađu i donesu im hranu, ponekad djevojčice to rade na svoju ruku - problem je u tome što je to postalo i te kako normalno“.

Kenija privlači više od milion posjetilica godišnje iz Kine, Njemačke, Francuske, Britanije...

Turizam je vitalni ekonomski stub, milionima obezbjeđuje posao i čini 10 odsto BDP-a države.

Međutim, u gradovima kao što su Mombasa, Diani, Kilifi i Malindi duž obale Indijskog okeana, strani i kenijski posjetioci godinama podstiču tražnju za seksom sa mladim ženama i maloljetnicama.

Oblast Kvale - gdje skoro polovina stanovništva živi od manje od 1,5 dolara dnevno, jeste plodno tlo za eksploataciju.

Duboko usađeni seksizam je stvorio ukorijenjenu diskriminaciju na dnevnoj bazi, dok su zbog običaja - od poligamije do ranih brakova - djevojčice i žene nesrazmjerno ranjive, navodi se u reportaži.

Neka djeca se iz drugih oblasti Kenije trafikuju radi seksualnog ropstva, ali većina žrtava su lokalni žitelji koji se suptilnije guraju u trgovinu, kazali su aktivisti.

„Često su prijatelji ili članovi porodice u to umiješani i oni ih u to uvuku, ili ime priđe muškarac koji im pokloni pažnju i nekoliko stotina šilinga nakon seksa,“ kaže Dorkas Namvaja Mvači iz Koalicije protiv nasilja nad ženama.

"Njihove porodice su siromašne i ne mogu da se brinu o njima tako da djevojčice nastavljaju to da rade kako bi zaradile i doprinijele domaćinstvu, ili kupile sebi sitnice poput nove haljine, ili čak uloške, koje inače ne mogu priuštiti.

Mnoge djevojčice su svjesne rizika - trudnoće, nasilja, bolesti - ali nemaju drugih opcija i nastavljaju da prodaju seks, dodaje Mvači.

Rojters navodi scenu iz jednog od popularnih noćnih turističkih klubova na Diani Beach Roadu.

Na plesnom podijumu, tinejdžerke plešu i ritmu kongoanske rumbe dok ih posmatraju dva starija Evropljanina u havajskim košuljama i bermudama. U roku od sat vremena, muškarci odlaze sa djevojčicama, koje izgledaju kao da imaju jedva 16.

Niko ne reaguje - ni konobar koji im je naplatio, ni izbacivači koji im otvaraju vraata ni taksista.

Turoperatori kažu da je ovo teško spriječiti jer djevojčice često lažu koliko imaju godina i ne nose nikakva lična dokumenta.

Rojters navodi da je ova vrsta trgovine toliko široko prihvaćena da djevojčice više nemaju samo seks sa turistima za novac nego i sa lokalnim žiteljima za, na primjer, vožnju do kuće, nove cipele, ili čak džak šećera.

„Svako izvlači korist na neki način - porodice dobijaju nešto novca od djevojčica, barovi i noćni klubovi privlače mušterije zbog djevojčica, taksisti dobiju nešto od dovođenja mušterija do djevojčica,“ kaže socijalni radnik Edvard Vandžala.

„Društvena prihvatljivost znači da ljudi to čak ne vide kao krivično djelo a eksploatisane djevojčice ne smatraju sebe žrtvama. Ko će onda prijaviti slučaj? Ko će svjedočiti?“

Osamnaestogodišnja Saumu, koja je počela da prodaje seks sa 15 godina, ne gaji velike nade za bolju budućnost. Ona ima trogodišnjeg sina sa jednim klijentom i u osmom je mjesecu trudnoće sa drugim.

„Htjela sam da postanem ljekar, ali majka nije mogla da mi plati školovanje tako da sam napustila školu i počela da idem sa muškarcima za novac, ispričala je, sjedeći u domu omladine u gradu Kombani, 12 kilometara od Dianija.

„Nije mi bila želja da ovako završim. Ali, kada nema drugih opcija, radite to i polako postane navika.“

Bonus video: