Netanijahu izrazio sumnju u trajnost primirja

Izraelski premijer Netanijahu je salutirao rezervistima koji su bili mobilisani za svaki slučaj, naglasivši: "Moguće je da ćete nam kasnije biti opet potrebni".
2 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Rojters
Netanjahu, Foto: Rojters
Ažurirano: 25.11.2012. 16:47h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu nagovijestio je danas da malo vjeruje u trajnost prekida vatre sa Hamasom, rekavši pilotima koji su učestvovali u vojnoj operaciji "Stub odbrane" da mogu da se pripremaju za novu kampanju i rezervistima da će, po svoj prilici, biti potrebni ponovo kasnije, prenijeli su izraelski mediji.

Netanijahu, koji je danas posjetio vazduhoplovnu bazu Palmahim, kazao je pilotima da su tačno izveli misije za koje su zaduženi.

"Ako se zatišje održi, možete da nastavite da se spremate za sljedeću kampanju", rekao je on. Ali, ako se zatišje naruši, upozorio je on, "ići ćete nazad da pogodite ono što je ostalo od zaliha oružja Hamasa".

Izraelski premijer je rekao da je izraelska armija uništila većinu raketa u Gazi, usmjerenih ka centru Izraela i hiljade raketa usmjerenih na jug te zemlje.

"Onog trenutka kada je operacija postigla svoj cilj, nije bilo razloga da se nastavi", kazao je Netanijahu koga je dio izraelske javnosti kritikovao, jer nije naredio da se operacija nastavi kopnenom ofanzivom na pojas Gaze kako bi se srušio Hamas.

"Mi smo odlučili kada će početi i kontrolisali i kada će se završiti ofanziva", kazao je Netanijahu, ponovivši da će, ako se zatišje koje je vladalo u posljednjih nekoliko dana nastavi, Izrael "ostati tih", ali će reagovati oštro, u slučaju da se trenutna situacija izmijeni.

On je salutirao rezervistima koji su bili mobilisani za svaki slučaj, naglasivši: "Moguće je da ćete nam kasnije biti opet potrebni".

Prekid vatre proglašen je u srijedu i od tada je jedan Palestinac ubijen, a dvadesetak ih je ranjeno u pograničnom području.

Rabini sa narodom i u ratu

Tokom sukoba između Izraela i Palestinaca, glavni aškenaski rabin Izraela Jona Mecger izdao je tokom proteklog sukoba između Izraela i Palestinaca iz oblasti Gaze vjersko obavezno uputstvo rabinima mjesta koja su bila izložena raketnim napadima da ne smiju da napuštaju svoja mesta. O ovoj direktivi saznalo se tek nakon okončanja sukoba, prenosi Vjerska informativna agencija.

Kako je Mecger naglasio, rabini, kao i vojska, policija i Crveni krst moraju ostati u mjestima izloženim napadima, "sa svojim narodom".

Glavni rabin je zabranio i da se otkazuju svadbe, jer je "ljudima i u okolnostima napada potrebna radost". Dopušta se znatno redukovanje broja gostiju svadbe, a kao krajnja mjera njeno premeštanje u druge djelove zemlje, gdje nije bilo napada, ali nikako otkazivanje.

Kako prenosi VIA, glavni rabin ima pravo na "galaha tumačenje" svetih knjiga, koje svi njemu podređeni rabini moraju da sprovode.

Nije poznato da li je i drugi glavni rabin Izraela, sefarski, izdao sličnu naredbu.

Među Jevrejima svijeta, aškenazi čine većinu od oko 80 odsto.

Bonus video: