Najmanje petoro ubijeno u talibanskom napadu na šiite

Najmanje pet osoba je poginulo a 90 povrijeđeno u današnjoj eksploziji bombe na šitskoj vjerskoj procesiji u sjevernom Pakistanu, saopštila je policija
84 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 13:40h

Odgvornost za današnji napad, kao i sve prethodne napade na šiite uoči vjerskog praznika Ašure, preuzeli su pakistanski talibani.

U posljednjih pet dana, u talibanskim napadim na šiite ubijeno je najmanje 30 osoba a ranjeno oko 100.

Sunitski ekstremisti često napadaju šiite koje smatraju jereticima, a u nedčelju je noć Ašure, najvažniji dan u svetom mjesecu Muharemu. Noć Ašure je sjećanje na smrt imama Huseina, unuka proroka Muhameda. Raskol između šiita i sunita oko Muhamedovog nasljedinka potiče iz tog doba.

Današnja eksplozija dogodila se dok su hiljade šiita prolazile glavnom raskrsnicom grada Dera Ismail Hana, rekao je zvaničnik policije te oblasti Abdul Satar.

Istragom je utvrđeno da je bomba podmetnuta kod radnje na putu kojim se kretala procesija, rekao je on.

Zvaničnik lokalne bolnice Faridula Mahsud rekao je da je nekoliko ranjenih u teškom stanju i dodao da su među povređenima i tri člana parlamentarnog tijela zaduženog za bezbjednost. On je potvrdio pet smrtnih slučajeva.

Za pakistanske talibane, sunitsku ekstremističku organizaciju, Ceremonije Ašure su glavne mete jer privlače velike mase. U sličinom napadu u tom gradu juče je ubijeno sedam i ranjeno oko 30 ljudi.

U srijedu uveče, talibanski bombaš samoubica raznio se na šiitskoj procesiji u Ravalpindiju, kod Islamabada, i ubio 17 ljudi. Istog dana, talibani su podmetnuli dvije bombe kod šiitske džamije u Karačiju, a u ekspozijama je ubijena jedna osoba i ranjeno 15.

Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za sve napade, a njihov glasnogovornik Ehasanulah Ehsan je putem telefona poručio da ta grupa neće popustiti i da se "raduje napadima koji predstoje".

Hiljade policajaca razmješteno je u cijeloj zemlji a mobilni servis ugašen je u svim većim gradovima jer se mobilni telefoni često koriste kao daljinski detonatori. Američki CNN piše da su iz predostrožnosti zabranjeni i motocikli, koji se često upotrebljavaju za skrivanje bombi.

Galerija

Bonus video: