Lider Hamasa: Nema šanse da se odreknemo oružja

Palestinski pokret Hamas neće prestati da se naoružava pošto jedino snažan arsenal oružja, a ne pregovori može izvući ustupke od Izraela, izjavio je danas drugi čovjek tog ekstremističkog pokreta Musa Abu Marzuk
142 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2012. 21:36h

Abu Marzuk je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres rekao da se Hamas neće razoružati budući da je skorašnja istorija Palestinaca pokazala da pregovori s Izraelom nikuda ne vode ako nisu podržani silom.

Njegove riječi, tri dana pošto je okončan osmodnevni sukob Hamasa i izraelskih snaga, ukazuju da slijede teški pregovori uz posredovanje Egipta o novom sporazumu o kontroli granica pojasa Gaze.

Izraelski zvaničnici su rekli da će vjerovatno povezati ublažavanje blokade pojasa Gaze, koja je pod kontrolom Hamasa, sa spremnošću tog pokreta da prestane da krijumčari i proizvodi oružje.

"Nema šanse da se odreknemo oružja. To oružje nas štiti i nema šanse da prestanemo da ga nabavljamo i proizvodimo", rekao je Abu Marzuk u svojoj kancelariji u predgradju Kaira.

Hamas u osnivačkim dokumentima poziva na uništenje Izraela, ali njegovi lideri kažu da su spremni na dugoročno primirje.

Od prethodnog sukoba prije četiri godine Hamas je znantno osnažio svoj arsenal krijumčareći oružje podzemnim kanalima ispod granice s Egiptom. U okršaju s Izraelom Palestinci su ispaljivali iranske rakete "fadžr-5" na Tel Aviv i Jerusalim, što prethodno nije bilo moguće učiniti raketama napravljenim u malim radionicama u Gazi.

Do sada je Hamas izbjegavao da govori o podršci Irana, ali je danas jedan od njegovih vođa i osnivača Mahmud Zahar rekao da je uvjeren da će Iran povećati vojnu i finansijsku pomoć tom pokretu kao i manjoj ekstremističkoj grupi Islamski džihad.

Abu Marzuk je u intervjuu agenciji AP rekao i da Hamas neće ometati palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa iz rivalnog pokreta Fatah da sljedeće nedjelje zatraži priznanje Palestine kao države na Generalnoj skupštini UN, ali je rekao da Abas gubi vrijeme i da "Hamas ne vjeruje da je Generalna skupština ta koja stvara državu".

"Okupaciji je potreban otpor, a ne pregovori", dodao je on.

Abu Marzuk je ipak rekao da pregovori s Izraelom dobro napreduju. Sljedeći posredni razgovori s izraelskim predstavnicima, za koje je naveo da je riječ o bezbjednosnim zvaničnicima i stručnjacima za granična pitanja, biće u ponedjeljak u Kairu.

Hamas rasporedio policajce duž granice

Policajci su raspoređeni duž granice pojasa Gaze kako bi se održalo primirje, izjavio je za AFP potparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa, Islam Čahvan.

"Policajci su sinoć otišli u Han Junes, na jugu pojasa Gaze, kako bi štitili građane, žrtve izraelske agresije", rekao je Čahvan aludirajući na pucnjavu na selo Huza kasno sinoć. U tom napadu dvije osobe su ubijene, a 19 je ranjeno.

Hamas je najprije osudio izraelsko kršenje primirja, ali je kasnije uputio nenaoružane policajce na pograničnu zonu.

Šef Hamasa Ismail Hanije pozvao je na poštovanje primirja koje predviđa obustavljanje prekograničnih napada obiju strana - Hamasa i Izraela.

Izrael je ranije uveo tampon zonu širine 300 metara u pojasu Gaze duž granice i tu je zabranjen pristup Palestincima.

Stanovnici Gaze, međutim, danas su naveli da je Izrael smanjio restriktivne mjere na osnovu dogovora o primirju, kako bi palestinski poljoprivrednici mogli da idu na svoja imanja.

Nekoliko desetina hiljada palestinske djece danas se vratilo u škole, prvi put od kada su počeli sukobi. Primirjem, postignutim uz pomoć egipatskih vlasti, i uz podsticaj Vašingtona, okončan je osmodnevni sukob Hamasa i Izraela.

Kao dio dogovora, Izrael i Hamas sada treba da pregovaraju o dodatnom ublažavanju izraelske blokade granice Gaze. Blokada je na snazi od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze.

Ublažena ograničenja palestinskim ribarima u Gazi

Palestinskim ribarima ublažena su ograničenja na osnovu primirja koje su potpisali Hamas i Izrael, saopštio je palestinski pokret Hamas. CNN javlja da je palestinskim ribarima sada omogućeno da love ribu na šest nautičkih milja od obale umjesto dosadašnjih tri, navodi se u saopštenju lidera Hamasa, koji kontroliše pojas Gaze.

U saopštenju se navodi da je lidera Ismaila Hanijeha o tome obavijestio šef egipatske obavještajne službe koji je pomogao postizanju primirja.

Hanijeh je naveo da egipatski zvaničnici očekuju da se u ponedjeljak sastanu s Izraelcima kako bi dalje razgovarali o detaljima primirja, kao što su otvaranje graničnih preleza da se olakša kretanje ljudi i robe i ublažavanju izraelske ekonomske blokade Gaze.

Primirje je postiguto ove nedjelje pošto je Izrael pokrenuo napade na Gazu s ciljem da se prekinu raketni napadi s palestinskih teritorija.

U osmodnevnom sukobu je poginilo više od 160 palestinaca, od kojih su mnogi bili civili. Poginilo je i šest izraelskih vojnika i civila.

Galerija

Bonus video: