Udovica Jasera Arafata: Istina je neophodna za naš narod

"To je bolno. To je šok i nije lako ni za mene, ni za moju kćerku", kazala je Suha Arafat
173 pregleda 1 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Politiken.dk
Jaser Arafat, Foto: Politiken.dk
Ažurirano: 23.11.2012. 17:37h

Udovica pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata, Suha Arafat, izjavila je da je ekshumacija njegovih posmrtnih ostataka, planirana za sljedeću nedjelju, "vrlo bolna", ali takođe neophodna zbog sumnji da ga je Izrael otrovao.

Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u francuskoj vojnoj bolnici

"To je bolno. To je šok i nije lako ni za mene, ni za moju kćerku", kazala je Suha Arafat AFP-u u Ramali na Zapadnoj obali, gdje je Arafat sahranjen.

"Ali ako se mora znati istina, to je neophodno za naš narod, za porodice mučenika iz Gaze", rekla je ona, aludirajući na Palestince koji su poginuli tokom osmodnevne izraelske ofanzive na toj palestinskoj teritoriji.

"Ako je zločin, mora se riješiti"

Suha Arafat se založila za "okretanje strane velike tajnosti" koja je pratila Arfatovu smrt, istakavši: "Ako je zločin, mora se riješiti".

U avgustu je na zahtev Suhe pokrenuta zvanična istraga za ubistv

Arafat je umro 11. novembra 2004. godine u francuskoj vojnoj bolnici u blizini Pariza u 75-godini.

Misterija Arafatove smrti počela je još od naglog pogoršanja njegovog stanja u Ramali zbog čega je prebačen u Francusku.

Francuski ljekari nisu rekli od čega je umro, a obdukciju je tada odbila upravo Suha Arafat.

Mnogi Palestinci su vjerovali da su ga otrovali Izraelci. Ta teorija je ponovo dobila zamah u julu kada je televizija Al Džazira objavila rezultate testiranja jedne švajcarske laboratorije koji su pokazali nenormalan nivo radioktivnog polonijuma na Arafatovoj odjeći i četkici za zube.

U avgustu je na zahtev Suhe pokrenuta zvanična istraga za ubistvo.

"To nije dobro za Palestince"

Palestinci su započeli radove na otvaranju grobnice prošle nedelje, a ekshumacija će početi u ponedjeljak u prisustvu francuskih i drugih stranih eksperata.

Neposredan uzrok Arafatove smrti bio je izliv krvi u mozak

I dok je udovica insistirala da ta procedura ni na koji način ne bude degradirajuća, Arafatov nećak Naser al Kidva ocijenio je da je sve to uznemiravajuće, označivši ekshumaciju skrnavljenjem.

"Ništa dobro neće iz toga proizaći. To nije dobro za Palestince", rekao je Kidva, istakavši da većina Palestinaca već vjeruje da je Arafat otrovan i nije im potreban drugi dokaz.

Neposredan uzrok Arafatove smrti bio je izliv krvi u mozak, ali on je patio i od drugih bolesti, uključujući poremećaj u koagulaciji krvi i infekciju, čiji se uzrok ne zna.

Bonus video: