SAD: 140 automobila učestvovalo u lančanom sudaru, dvije osobe stradale

Poznato je da su stradali jedan muškarac i žena u čiji se terenac zakucao u šleper
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2012. 13:08h

Dvije osobe su poginule, a oko 120 je povrijeđeno u lančanom sudaru u kom je učestvovalo najmanje 100 vozila na auto-putu u Teksasu.

Lokalni mediji javljaju da se lančani udes desio po jakoj magli oko 9 sati ujutru u blizini Bomona i da je sve trajalo 20-ak minuta nakon čega je put ostao potpuno blokiran u oba pravca.

"Ima mnogo povrijeđenih, kola su naslagana jedna na druga. Put je zatvoren u dužini od oko tri kilometra", saopštila je policija u Teksasu.

Poznato je da su stradali jedan muškarac i žena u čiji se terenac zakucao u šleper. Ozbiljno je povrijeđeno 50-ak ljudi, među kojima ima onih koji su u kritičnom stanju.

Kako je naveo Rojters između 80 i 120 ljudi prebačeno u obližnje bolnice, od kojih je osam do 10 teško povrijeđeno.

Zvaničnici su rekli da bi raščišćavanje puta, na kom je velika gužva zbog Dana zahvalnosti, moglo da potraje satima. Očekuje se da se prve trake oslobode za saobraćaj nešto prije ponoći po lokalnom vremenu.

"Vjerovatno se sve ovo desilo zbog izuzetno slabe vidljivosti", rekao je jedan policajac na putu kod mjesta udaljenog oko 150 kilometara od Hjustona.

Prema dostupnim podacima, u nevjerovatnom sudaru je učestvovalo oko 100 vozila, među kojima su desetine putničkih automobila i vozila sa prikolicom, ali i kombiji i kamioni za dostavu, kao i jedan šleper i jedna cisterna.

"Imamo automobile na automobilima. To je, prosto, katastrofalno", rekao je Rod Karol iz kancelarije šefa okruga Džeferson i dodao da su spasioci još uvijek u potrazi za žrtvama.

Prema njegovim rečima, inicijalne saobraćajne nesreće su se dogodile odvojeno, na 1,5 kilometara istočno i zapadno na istom autoputu, koji je bio prepun automobila zbog praznika Dana zahvalnosti koji se danas slavi širom Sjedinjenih Američkih Država.

Mnogi od vozača prebrzo su vozili i neprilagođeno gustoj magli koja je smanjivala vidljivost, rekao je Kerol.

To je jedan od najvećih lančanih sudara ove godine. U lančanom sudaru prošle godine u kojem je učestvovalo 127 vozila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, poginuo jedan čovjek, a 61 osoba je povrijeđena.

Galerija

Bonus video: