Crna Gora pozdravlja primirje Izraela i Hamas

Iz MVPEI su kazali da se nadaju da će primirje biti u potpunosti poštovano, i da nasilje neće eskalirati
9 komentar(a)
Palestina, Izrael, Gaza, Foto: Reuters
Palestina, Izrael, Gaza, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.11.2012. 16:03h

Crna Gora pozdravlja dogovor o prekidu vatre u pojasu Gaze i Izraelu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).Iz MVPEI su kazali da se nadaju da će primirje biti u potpunosti poštovano, i da nasilje neće eskalirati.“Snažno osuđujemo sve akte nasilja i terorizma, a posebno stradanje nedužnih civila. Crna Gora se u potpunosti pridružuje stavovima Evropske unije i pozdravlja uložene napore svih aktera u posredovanju oko postizanja primirja, kao preduslova za jačanje stabilnosti i mira na tom području”, kaže se u saopštenju.

Prekid vatre se poštuje

U pojasu Gaze se poštuje sporazum o prekidu vatre između Izraelaca i palestinskog Hamasa, ali je ministar odbrane Izraela Ehud Barak ipak upozorio da će njegova zemlja nastaviti s napadima u slučaju da Palestinci prekrše dogovor.

"Prekid vatre može da traje devet dana, devet nedjelja ili više, ali ako se ne održi, mi ćemo znati šta da radimo, i naravno da ćemo u slučaju napada ili provokacija razmotriti mogućnost da ponovo počnemo sa (vojnim) akcijma", rekao je Barak za izraelski državni radio.

Poslije diplomatskih pregovora u Kairu u kojima je učestvovala i američka državna sekretarka Hilari Klinton, postignut je dogovor o prekidu vatre između Izraela i Hamasa koji kontroliše pojas Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da je na Zapadnoj obali uhapsila 55 palestinskih aktivista zbog "terorističkih aktivnosti"

Savjet bezbjednostu UN pozvao je Izrael i Hamas da "ozbiljno djeluju" kako bi poštovali postignuti dogovor, a međunarodnu zajednicu da hitno pruži pomoć pojasu Gaze, koja je nedjelju dana bila meta izraelskih vazdušnih napada.

Poslije postizanja sporazuma, Savjet bezbjednosti UN otkazao je raspravu o sukobima Hamasa i Izraela u pojasu Gaze.

Savjet je održao konsultacije zatvorene za javnost, a zatim je saslušao izvještaj koji je video-vezom poslao generalni sekretar UN Ban Ki Mun. On je od ponedjeljka na Bliskom istoku, gdje razgovara sa liderima zemalja tog regiona.

Od 14. novembra, kada su počeli izraelsko-palestinski sukobi, poginulo je 155 Palestinaca i pet Izraelaca.

Na Zapadnoj obali uhapšeno 22 Palestinca

Izraelska vojska saopštila je da je na Zapadnoj obali uhapsila 55 palestinskih aktivista zbog "terorističkih aktivnosti".

"Uhapšeno je ukupno 55 terorista, pripadnika različitih terorističkih organizacija. Među njima su visoki zvaničnici palestinskih grupa", navodi se u saopštenju izraelske vojske.

Na Zapadnoj obali hapšenja palestinskih aktivista nisu rijetka, a današnje pritvaranje Palestinaca ima posebnu težinu s obzirom na situaciju u regionu.

Bonus video: