Obama pozdravio prekid vatre između Izraela i Hamasa

Predsjednik SAD Barak Obama pozdravio je večerašnje postizanje sporazuma o prekidu vatre između izraelske vojske i palestinskih ekstremista iz Gaze, saopšteno je iz Bijele kuće.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 20:20h

Kako je Bijela kuća navela, Obama je danas razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i preporučio mu da pristane na egipatski predlog o prekidu vatre.

SAD će, kako se dodaje, iskoristiti mogućnosti koje nudi primirje da intenziviraju napore za pomoć Izraelu u bezbjednosnom smislu, naročito kada se radi o krijumčarenju oružja i eksploziva u Gazu. Obama je, takođe, rekao da će tražiti više novca za unapređenje izraelskog antiraketnog sistema "Ajron doum" (Iron Dome - Gvozdena kupola).

U Egiptu je večeras postignut sporazum o primirju kojim će se okončati jednonedeljni oružani sukob Izraela i Palestinaca iz pojasa Gaze, objavio je u Kairu egipatski ministar spoljnjih poslova Mohamed Kamil Amr.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poslije konsultacija sa predsjednikom SAD Barakom Obamom pristao na primirje.

Hilari Klinton je ocijenila da će sporazum "poboljšati uslove života za ljude u Gazi i osigurati bezbjednost Izraelcima".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, s druge strane, potvrdio je u Jerusalimu da je postignut sporazum, navodeći da je na njega pristao poslije konsultacija sa predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Agencija AP iz sporazuma prenosi da su se Izrael i Hamas dogovorili da odmah obustave nasilje. Izrael će prestati da napada zvaničnike Hamasa, dok je Hamas obećao da će biti obustavljena raketna paljba na jevrejsku državu od strane brojnih ekstremističkih grupa koje operišu u pojasu Gaze.

Izrael je, takođe, obećao da će poslije 24-časovnog prekida vatre, oslabiti svoju blokadu Gaze, mada se još ne zna kako i koliko.

Jerusalim održava blokadu Gaze otkako je Hamas 2007. preuzeo kontrolu nad tom oblašću, mada je postepeno ukinuo mnoge restrikcije.

Glavni zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk potvrdio je na Fejsbuku da će razgovori o novom graničnom aranžmanu početi poslije prva 24 sata primirja. Izraelski televizijski kanali prenose, pozivajući se na neimenovane izraelske zvaničnike, da će detalje budućih aranžmana utanačiti međunarodni tim.

U jednonedeljnim sukobima između Izraela i ekstremista iz Gaze poginulo je više od 140 Palestinaca i pet Izraelaca, od kojih je jedan bio vojnik. Izrael je izveo više od 1.500 vazdušnih, raketnih i napada s mora na ciljeve u Gazi, odakle je više od 1.000 raketa ispaljeno na Izrael od početka sukoba 14. novembra.

Galerija