Kazahstan: Tužilaštvo traži zabranu nekoliko opozicionih medija i partija

Čvrstu vlast u Kazahstanu već dvije decenije drži 72-godišnji predsjednik Nursultan Nazarbajev i ne pokazuje namjere da tu vlast popusti
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 09:02h

Državno tužilaštvo u Kazahstanu zatražilo je danas zabranu nekoliko opozicionih publikacija i partija zbog navodnog ekstremizma.

To bi, kako ocjenjuje agencija AP, moglo dalje da ograniči političke i medijske slobode u ovoj centralnoazijskoj zemlji.

Kancelarija Državnog tužioca saopštila je da su listovi Respublika i Vzgljad i satelitska televizija K+ pozivali na svrgavanje vlade i podsticali nemire.

Ovi potezi protiv opozicije slijede poslije oktobarske presude na sedam i po godna zatvora vođi opozicione partije Alga, Vladimiru Kozlovu, zbog podsticanja nemira prošle godine u zapadnom gradu Žanaozenu, bogatom naftom.

Sud je takođe zatražio zabranu partije Alga i njenog savezničkog Pokreta narodni front.

Na prošlogodišnjim izborima Nazarbajev je pobijedio sa 95% glasova, u stilu izbora u SSSR-u, a izbore su oštro kritikovali međunarodni posmatrači koji su naveli brojne slučajeve neregularnosti, zastrašivanja glasača i nedostatak transparentnosti

Tužilaštvo je navelo presudu Kozlovu kao objašnjenje zašto traže zabrane.

Kozlov je optužen u vezi sa sukobima koji su se dogodili sredinom decembra prošle godine u Žanaozenu između stanovništva i policije na glavnom trgu gdje su sedam mjeseci protestovali naftni radnici u štrajku. Najmanje 14 ljudi je poginulo kad je policija pucala na demonstrante.

"Sud je našao da su članovi Alge i Narodnog fronta dijelili letke i drugi štampani materijal naftnim radnicima u štrajku u Žanaozenu, kao i da su držali govore s namjerom da podstaknu društvenu mržnju i pozivali na nasilno uzimanje vlasti", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pritisak na protivnike vlade očekivan je pošto je u ponedjejak odbijena žalba Kozlova na njegovu presudu.

Kazahstan, zemlja bogata energijom u centralnoj Aziji između Rusije i Kine u koju su američke i međunarodne firme investirale milijarde dolara želi da bude prihvaćen kao država na putu modernizacije. Ipak čvrstu vlast u zemlji dvije decenije drži 72-ogodišnji predsjednik Nursultan Nazarbajev i ne pokazuje namjere da tu vlast popusti.

Na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima Nazarbajev je pobijedio sa 95 odsto glasova, u stilu izbora u Sovjetskom Savezu, a izbore su oštro kritikovali međunarodni posmatrači koji su naveli brojne slučajeve neregularnosti, zastrašivanja glasača i nedostatak transparentnosti.

Bonus video: