U Avganistanu zasađeno 18 odsto više maka

Visoka cijena opijuma podstakla je poljoprivrednike u Avganistanu da 2012. zasade 18 odsto više biljke maka nego prošle godine, navode Ujedinjene nacije u izvještaju objavljenom danas
80 pregleda 0 komentar(a)
Avganistan, opijum, Foto: Rojter
Avganistan, opijum, Foto: Rojter
Ažurirano: 20.11.2012. 18:01h

Površine zasađene pod makom u Avganistanu su opet porasle ove godine iako je ukupna proizvodnja pala zbog biljnih bolesti maka i loših vremenskih uslova, navela je ova organizacija.

Posađeno je 154.000 hektara pod makom 2012. godine dok je 2011 pod tom biljkom bilo 131.000 hektara. Posebno povećanje zabilježeno je na jugu i zapadu zemlje, srcu te ilegalne proizvodnje. Ukupna proizvodnja opijuma je, međutim, opala za 36 odsto ove godine i iznosila je 3.700 tona.

Avganistan je najveći svjetski proizvođač opijuma, sastojka od kojega se pravi heroin ali i mnogi medicinski preparati, i iz Avganistana stiže 80 odsto svjetske proizvodnje opijuma.

Prodajom opijuma finansiraju se pobunjenici i kriminalne grupe u Avganistanu.

"Povećanje od 18 odsto je ozbiljan znak za uzbunu. To je znak za buđenje", rekao je Žan-Lik Lemaje, šef ispostave Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) u Avganisatnu koji je pripremio ovaj izvještaj zajedno sa avganistanskim Ministarstvom za borbu protiv narkotika.

"Ponovo smo po ciframa na nivou 2008, 2007, 2006. godine kada je proizvodnja bila na vrhuncu", rekao je on.

Zvaničnik UN je pohvalio napore avganistanskog ministarstva za borbu protiv narkotika ali je rekao da avganistanska vlada i njeni međunarodni saveznici ne čine dovoljno.

Rekao je da je potrebno dati veću pomoć za alternativu poljoprivrednicima, za podršku policiji kao i veća saradnja drugih zemalja u reginu. "Ovo je odgovornost koja se dijeli na međunarodnom nivou", rekao je Lemaje novinarima u Kabulu.

Uzgajivači ove godine dobijaju oko 196 dolara po kilogramu opijuma, što je manje nego 241 dolar po kilogramu 2011. ali i dalje daleko iznad cijena iz 2009. i 2008. To što su cijene i dalje visoke znači da će poljoprivrednici najvjerovatnije i dalje nastaviti da sade mak sljedeće sezone.

Najviše se mak gaji u južnim i zapadnim provincijama, koje su centri organizovanog kriminala i slabe bezbjednosti, navodi se u izvještaju. "Visoka cijena opijuma glavni je razlog za povećanu površinu pod ovom biljkom", rekao je u saopštenju Juri Fedotov, direktor Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

U izvještaju se navodi da je avganistanska vlada uništila duplo više zasada u maju ove godine nego prošle, 9.600 hektara u odnosu na oko 3.800 hektara 2011. godine

Ministar za borbu protiv nakrotika Zarar Ahmad Mukbel rekao je da je uništavanje zasađenih biljaka opasno u Avganistanu. Pobunjenici su organizovali 177 napada protiv avganistanskih bezbjednosnih snaga dok su uništavali makprilikom čega je ubijeno 102 vojnika i policajaca .

U Maroku ove godine zaplenjeno 250 tona droge

Od početka godine u Maroku je zaplijenjeno 250 tona droge, uglavnom hašiša, saopštio je marokanski ministar unutrašnjih poslova Mohand Lenser

Marokanski ministar unutrašnjih poslova Mohand Lenser je juče u parlementu rekao da je tokom prvih deset mjeseci ove godine zaplijenjeno 127 tona hašiša, 117 tona listova kanabisa, 19 kilograma kokaina, šest kilograma heroina, kao i halucinogene pilule.

Lenser je kazao da je i razbijeno više marokanskih i međunarodnih kriminalnih grupa.

Osim toga, marokanske vlasti se već godinama bore protiv šverca droge, posebno u sjevero-istočnom dijelu zemlje, gdje se, prema zvaničnim podacima, kanabis gaji na 56.000 hektara zemlje.

Prema Lenserovim riječima, uzgajanje kanabisa je u Maroku od 2003. godine smanjeno za 60 odsto.

U cilju borbe protiv droge, u marokanskoj i španskoj luci Tanger-Med i Alhesiras biće uvedene marokansko-španski policijski punktovi, a na aerodromima u Madridu i Kazablanci biće raspoređeni oficiri za vezu. U okviru istrage pokrenute u februaru, otkrivena je mreža koja je organizovala šverc kanabisa između Maroka, Španije i Francuske.

Bonus video: