Izrael bombarduje, Palestina najavljuje primirje

Visoki zvaničnici Hamasa zatražili su od Egipta da olakša blokadu pojasa Gaze i da obezbijedi da Izrael zaustavi ubistva
80 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 12:15h

Antiteroristička operacija trajaće u pojasu Gaze sve dok "Hamas ne počne da moli za milost i ne prihvati sve uslove primirja koje traži Izrael", izjavio je izraelskom vojnom radiju izraelski vicepremijer Moše Ajalon.

Izrael je spreman da "značajno proširi" operaciju protiv ekstremista u pojasu Gaze, kojim vlada Hamas, najavio je izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u trenutku kada palestinska strana najavljuje da je moguć skori prekid vatre, uz posredovanje Egipta.

"Vojnici su spremni za svaku aktivnost koja bi mogla da se dogodi", kazao je Netanijahu na početku redovne sjednice vlade.

On je potvrdio da su izraelske vazduhoplovne snage gađale više od 1.000 meta u Gazi od početka operacije "Stub odbrane", započete 14. novembra i ponovio da je vlada odgovorna za svoje građene.

Izraelski lider je to rekao nepun dan nakon što je egipatski predsjednik Muhamed Mursi kazao da postoje nagovještaji prekida vatre, kome posreduje Egipat, a predloženi dogovor podržavaju Turska, Katar i SAD.

U međuvremenu je list "Dejli bist" (Daily Beast) objavio da je Netanijahu lično uvjerio američkog predsjednika Baraku Obamu da jevrejska država ne planira kopnenu invaziju, osim ako Hamas ne eskalira raketnu vatru.

Netanijahu je takođe kazao Obami da datum za takvu invaziju nije određen.

Međutim, izraelska vlada je još 15. novembra odobrila da se mobiliše do 75.000 rezervista, nakon što su palestinski ekstremisti dva dana zaredim ispalili rakete na Tel Aviv i jednom gađali, ali promašili Jerusalim.

Izraelski ambasador u Vašingtonu Mihael Oren je kazao da izgledi za kopnenu invazuju nisu isključeni, a portparolka izraelske armije Avital Leibovic ocijenila je da je "moral visok", dodavši da su u toku pripreme i obuka za "kopnene mogućnosti".

"Ako nastave da pucaju na 5,5 miliona Izraelaca trenutnim tempom, nećemo imati izbora već ćemo morati da upotrebimo sva neophodna i legitimna sredstva da branimo naše građene i to uključuje moguću kopnenu akciju", rekao je Oren za "Dejli bist".

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman izjavio je da Izrael neće pregovarati o primirju sa liderima Hamasa u pojasu Gaze dok se nastavlja raketna vatra sa te palestinske teritorije.

Izrael odgovorio na vatru iz Sirije, moguće žrtve

Izraelska artiljerija odgovorila je na vatru iz Sirije, usmjerenu na svoje vojnike na Golanskoj visiji, koju kontroliše Izrael i možda usmrtila neke sirijske vojnike, saopštila je izraelska armija.

Izrael je inače osvojio strateški Golan u šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala

Ono je inače već alarmiralo Liban i Tursku, podsjeća Rojters.

Izraelski vojni portparol, brigadni general Joav Mordeaj je precizirao da se na izraelske vojnike pucalo iz lakog oružja i da su arapski mediji izvjestili da su sirijski vojnici ubijeni.

On je za vojni radio takođe rekao da Izrael ne pokušava da bude uvučen u sukobe između snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada i pubunjenika.

"Ni pod kojim uslovima ne prihvatamo nikakvu pucnjavu na teritoriju države Izrael, ali ne nemjeravamo da zapalimo područje", kazao je Mordehaj.

Izrael je inače osvojio strateški Golan u šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Izraelski zvaničnici su se žalili Ujedinjenim nacijama zbog incidenta.

Galerija

Bonus video: