BP će platiti rekordnu odštetu za katastrofu u Meksičkom zalivu

Eksplozija i potonuće naftne platforme "Deepwater Horizon" 20. aprila 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika, izazvalo je ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.11.2012. 11:39h

Britanska naftna kompanija BP platiće rekordnu kaznu kako bi riješila dio svoje odgovornosti za nesreću na platformi "Deepwater Horizon" u Meksičkom zalivu 2010. u dogovoru koji će objaviti američko ministarstvo pravosuđa rekao je jedan pravosudni izvor za Rojters.

Eksplozija i potonuće naftne platforme "Deepwater Horizon" 20. aprila 2010. godine, pri čemu je poginulo 11 radnika, izazvalo je ekološku katastrofu u Meksičkom zalivu. Nakon eksplozije došlo je do izlivanja nafte s morskog dna koje je trajalo tri mjeseca, što je uzrokovalo najveću ekološku katastrofu u istoriji SAD-a.

Izvor upućen u pregovore BP-a i američkog ministarstva pravosuđa nije otkrio o kojem se novčanom iznosu radi, ali je rekao da će to biti najveća novčana kazna u američkoj istoriji. Taj rekord za sada drži farmaceutska kompanija Pfizer Inc. koja je platila 1,3 milijarde američkih dolara 2009. godine za marketinšku prevaru povezanu s njihovim lijekom protiv bolova.

Ogromna naftna mrlja, rezultat tromjesječnog curenja nafte

Očekuje se da će britanski energetski div BP priznati kaznenu odgovornost za nesreću "Deepwater Horizon"-a u nagodbi koju je postigao s američkim ministarstvom pravosuđa, kazao je izvor, u zamjenu za izuzimanje od budućeg progona po tim optužbama.

BP i ministarstvo pravosuđa nisu željeli da komentarišu ovu vijest. BP sa sjedištem u Londonu već mjesecima pregovara s američkom vladom i državama u Meksičkom zalivu. Ovom nagodbom mogao BP bi riješiti veći dio svoje odgovornosti, ali je i dalje suočen sa zahtjevima za odštetu nekoliko saveznih zalivskih država i drugih privatnih podnositelja tužbi.

Galerija

Bonus video: