Izrael odobrio regrutovanje rezervista zbog proširenja akcije u Gazi

Vojno krilo Hamasa je na Tviteru poručilo: "Naše blagoslovene ruke će dospeti do vaših lidera i vojnika gdje god bili"
3 komentar(a)
Izrael, vojska, Foto: Armyrecognition.com
Izrael, vojska, Foto: Armyrecognition.com
Ažurirano: 15.11.2012. 09:46h

Uži sastav izraelske vlade, zadužen za bezbjednost, odobrio je regrutovanje rezervista kako bi se proširila operacija u pojasu Gaze, nakon ubistva komandanta vojnog krila Hamasa Ahmeda Al Džabarija u izraelskom vazdušom udaru.

Ubistvom Džabarija, poslije četiri dana eskalacije nasilja na granici između Izraela i Gaze, obnovljena je politika ciljanih ubistava.

U seriji izraelskih vazdušnih napada je ubijeno najmanje devet Palestinaca, uključujući i Džabarija, a na Izrael je samo danas palo 85 raketa ispaljenih iz pojasa Gaze.

SAD podržavaju pravo na odbranu

Generalni sekretar Ban Ki-mun pozvao je na momentalni prekid napetosti.

Susjedni Egipat, koji pomno prati događaje u Gazi, osudio je izraelske udare

SAD su rekle da podržavaju pravo Izraela na odbranu i osudile su raketne napade na jug te zemlje. Portparol Stejt departmenta Mark Toner izdao je saopštenje u kome je navedeno da se "ohrabruje Izrael da nastavi da čini svaki napor da izbjegne civilne žrtve".

Britanski Forin ofis je saopštio da će Velika Britanija "nastaviti da poziva sve strane da pokažu uzdržanost i spriječe opasnu eskalaciju koja neće biti nikome u interesu". Šefovi diplomatije Arapske lige pozvali su na hitan sastanak u petak da diskutuju o eskalcaiji nasilja.

Susjedni Egipat, koji pomno prati događaje u Gazi, osudio je izraelske udare, opozvao svog ambasadora iz Tel Aviva i pozvao izraelskog ambasadora u Kairu na razgovor i takođe pozvao na hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN i Arapske lige.

"Vi ste otvorili kapije pakla na sebe"

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, čija organizacija Fatah dominira na drugoj palestinskoj teritoriji - Zapadnoj obali, osudio je izraelsku operaciju.

Izrael je ranije u ciljanim ubistvima likvidirao nekolko istaknutih vođa Hamasa

"Predsjednik Abas upozorio je na ozbiljnost izraelske eskalacije i zatražio momentalan kraj agresije", prenijela je palestinska novinska agencija WAFA.

Vojno krilo Hamasa je na Tviteru poručilo: "Naše blagoslovene ruke će dospeti do vaših lidera i vojnika gdje god bili (Vi ste otvorili kapije pakla na sebe)".

Izrael je ranije u ciljanim ubistvima likvidirao nekolko istaknutih vođa Hamasa, uključujući i osnivača i duhovnog vođu te islamističke organizacije šeika Ahmeda Jasina, 2004. godine.

Bonus video: