Medvedev: Rusija ne podržava ni jednu od strana u sirijskom konfliktu

Moskva se zalaže za pregovore sirijskog režima i opozicije, bez međunarodne intervencije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2012. 12:19h

"Rusija, suprotno onome što mnogi misle, nikoga ne podržava u sirijskom konfliktu, ni predsjednika Bašara al-Asada, ni pobunjenike", rekao je Dmitrij Medvedev u intervjuu za finski list Helsingin Sanomat.

"Stav nekih zemalja je jednostran.

Po njemu, jedna strana (vlada) mora odmah da ode, a drugoj (opozicija) treba obezbijediti oružje. To je, po mom mišljenju, pogrešno", rekao je Medvedev.

Moskva se zalaže za pregovore sirijskog režima i opozicije, bez međunarodne intervencije.

Istovremeno, američka državna sekretarka Hilari Klinton je saopštila da će SAD sirijskoj opoziciji poslati dodatnih 30 miliona dolara humantirane pomoći

Rusija je, zajedno s Kinom, tri puta blokirala rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN kojima se vlastima u Siriji prijetilo sankcijama.

Istovremeno, američka državna sekretarka Hilari Klinton je saopštila da će SAD sirijskoj opoziciji poslati dodatnih 30 miliona dolara humantirane pomoći.

Time će ukupna američka pomoć opoziciji koja se bori protiv režima predsjednika Bašara al-Asada dostići 200 miliona dolara.

Klintonova je tu vijest objavila u Pertu, gdje učestuvje na redovnom godišnjem američko-australijskom sastanku.

Francuska je juče postala prva zapadna država koja je novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju priznala kao jedinog legitimnog predstavnika naroda Sirije.

SAD su takođe priznale to tijelo kao legitimnog sirijskog predstavnika, ali ne i kao jedinog.

Galerija

Bonus video: