Počelo otvaranje grobnice Jasera Arafata

Velike cerade postavljene su u ponedjeljak oko Arafatovog mauzoleja, skrivajući grobnicu od pogleda
0 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Abc.net.au
Jaser Arafat, Foto: Abc.net.au
Ažurirano: 13.11.2012. 10:40h

Palestinski eksperti počeli su da otvaraju grobnicu Jasera Arafata, kako bi ekshumirali i ispitali posmrtne ostatke palestinskog lidera i utvrdili uzrok njegove smrti.

"Danas je počelo uklanjanje cementa i kamenih ploča u Arafatovom mauzoleju i radovi će trajati najmanje 15 dana", kazao je Frans presu neimenovani izvor blizak Arafatovoj porodici i precizirao da će se radovi obavljati u više faza.

"Operacija se nastavlja dok se ne stigne do sloja zemlje koji prekriva tijelo i taj sloj će biti uklonjen tek kada dođu francuski stručnjaci, švajcarski eksperti i ruski istražitelji", rekao je isti izvor.

Francuski ljekari su u vrijeme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak, nekoliko nedjelja nakon što se teško razbolio

Grobnica skrivena od pogleda

Velike cerade postavljene su u ponedjeljak oko Arafatovog mauzoleja, skrivajući grobnicu od pogleda.

"Arafatov mauzolej zatvoren je od jutros, u okviru preliminarne istrage o njegovoj smrti", kazao je u ponedjeljak Taufik Tiraui, šef palestinske komisije za istragu o Arafatovoj smrti.

Uzrok smrti bivšeg palestinskog lidera istražuje se pošto je jedna laboratorija u Lozani na Arafatovim ličnim stvarima pronašla tragove radioaktivnog izotopa polonijum-210, što ukazuje na to da je bivši lider Palestinaca možda bio otrovan.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u nedjelju da se zalaže za ekshumaciju Jasera Arafata

Arafat je umro u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza. Francuski ljekari su u vrijeme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak, nekoliko nedjelja nakon što se teško razbolio na svom imanju na Zapadnoj obali.

Čekaju nove činjenice

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u nedjelju da se zalaže za ekshumaciju Jasera Arafata, kako bi se utvrdilo od čega je umro.

"Trenutno smo u kontaktu s francuskim istražiteljima, švajcarskim stručnjacima i ruskom vladom, kako bismo otvorili mauzolej predsjednika Jasera Arafata", rekao je Abas u Ramalahu, gdje je održao govor povodom godišnjice smrti palestinskog vođe.

Abas je dodao da se nada da će istražitelji utvrditi nove činjenice koje će vlasti moći da prenesu palestinskom narodu.

Bonus video: