Ulice Sao Paula - za dvije nedjelje 140 mrtvih

Brazilski mediji pišu da je riječ o neobjavljenom ratu između najvećih kriminalnih grupa i policije
63 pregleda 1 komentar(a)
Sao Paulo, Foto: Theatlanticcities.com
Sao Paulo, Foto: Theatlanticcities.com
Ažurirano: 13.11.2012. 09:38h

U protekle dvije nedjelje najmanje 140 osoba je ubijeno u talasu nasilja koji je zahvatio Sao Paulo, najveći grad u Brazilu, zbog čega su škole počele ranije da završavaju nastavu, a napravljene su i izmjene u gradskom prevozu.

Brazilski mediji pišu da je riječ o neobjavljenom ratu između najvećih kriminalnih grupa i policije. Pošto su u početku odbijali tvrdnje da postoji ova povezanost, zvaničnici iz javne bezbjednosti izjavili su za lokalne medije da je do jednog broja ubistava policajaca došlo zbog osvete.

Do okršaja s bandama je došlo poslije naredbe vođe kriminalne grupe koja sebe naziva Prvom glavnom komandom, a koji se nalazi u zatvoru.

Situacija na ulicama je došla do usijanja u petak uveče, kada je policajac van dužnosti ubio vozača i suvozača u automobilu

Policija uzima dio novca

Nevladine organizacije tvrde da odgovornost za ubistva i nerede leži i u jedinicima formiranim od strane bivših i sadašnjih policajaca, koje uzimaju dio novca od prodaje droge. Do sada su ubijena 92 bivša i sadašnja policajca.

Prošle nedjelje su predstavnici državne i federalne policije izjavili da će zajednički formirati novu obavještajnu službu za borbu protiv organizovanog kriminala.

Situacija na ulicama je došla do usijanja u petak uveče, kada je policajac van dužnosti ubio vozača i suvozača u automobilu koji mu je prepriječio put. On tvrdi da je u automobilu vidio pištolj i da je pomislio da je na meti. Očevici i porodice poginulih kažu da je policajac bez razloga ubio dvojicu nevinih ljudi.

Bonus video: