Od federalnih vlasti

Njujork za obnovu uništenog u naletu uragana Sendi traži 30 milijardi

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sendi preći 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Katrina iz 2005.
2 komentar(a)
uragan Sendi, Sendi, Foto: Beta
uragan Sendi, Sendi, Foto: Beta
Ažurirano: 12.11.2012. 17:48h

Guverner države Njujork Endrju Kuomo zatražio je od federalnih vlasti u Vašingtonu 30 milijardi dolara za obnovu onog što je porušenog i uništenog u naletu uragana Sendi, piše Njujork Tajms.

U detaljnom spisku koji je proslijeđen u Vašington, traži se 3,5 milijardi dolara za obnovu mostova, tunela, podzemne željeznice i nadzemne željeznice, i 1,65 milijardi dolara za obnovu kuća i zgrada uništenih u oluji.

Milijarde dolara su potrebne i za nadoknadu lokalnim vlastima za troškove prekovremenog rada za policiju, vatrogasce i ostale ekipe za vanredna dejstva.

Nekoliko milijardi dolara zajmova i grantova sa federalnog nivoa biće potrebno i za oživljavanje pogođenih poslovnih postrojenja.

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sendi preći 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Katrina iz 2005. koji je pogodio Nju Orleans i kada je šteta iznosila 145 milijardi.

Federalne vlasti su tada pomogle pogođeno područje sa 110 milijardi dolara.

Predsjednik Amerike Barak Obama posjetiće u četvrtak Njujork da bi vidio kako napreduju radovi u obnovi grada, u kome i dalje 125.000 ljudi nema struju, a veliki broj benzionskih pumpi još je zatvoren.

Preporučujemo za Vas