Američki vojnici uhapšeni zbog rada na video-igrici "Medal of Honor"

Među kažnjenim vojnicima je i jedan pripadnik tima foka koji su pronašli i potom ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena
3 komentar(a)
Medal of Honor, Foto: Fpsgeneral.com
Medal of Honor, Foto: Fpsgeneral.com
Ažurirano: 09.11.2012. 20:06h

Vojne vlasti displinski su kaznile sedam pripadnika "foka" - specijalnih jedinica američke vojske, zbog toga što su bili angažovani kao konsultanti na izradi jedne video-igrice.

Oni su kažnjeni zbog otkrivanja povjerljivih informacija, kršenja naredbi i zanemarivanja dužnosti tokom rada na video-igrici "Medal of Honor Warfightrer", prenio je BBC, pozivajući se na američke medije.

Među kažnjenim fokama je i jedan pripadnik tima foka koji su pronašli i potom ubili vođu Al Kaide Osamu bin Ladena, u maju prošle godine u Pakistanu.

Sedmorica vojnika su radila dva dana tokom proljeća i ljeta na izradi video-igrice

Igrica kompanije Electronic Arts ne predstavlja ekranizaciju te akcije, ali su se njeni autori potrudili da što realističnije prikažu akcije foka.

Materijal američke mornarice

Kompanija je upravo kao adut isticala činjenicu da je u proces izrade igrice uključila aktivne i penzionisane vojnike upravo da bi ona bila što realnija.

Sedmorica vojnika su radila dva dana tokom proljeća i ljeta na izradi video-igrice koja je nedavno puštena u prodaju.

Prema pisanju medija, još četvorica pripadnika foka se nalaze pod istragom

Još se ne zna koje su to povjerljive informacije vojnici otkrili dok su obavljali konsultantske poslove za Electronic Arts, ali, kako prenose američki mediji, navodno su koristili materijal američke mornarice.

Kontraadmiral američke mornarice Geri Boneli rekao je u izjavi AP-u da disciplinske kazne šalju jasnu poruku jedinici da foke drže do visokih standarda odgovornosti.

Prema pisanju medija, još četvorica pripadnika foka se nalaze pod istragom u vezi sa ovim slučajem.

Bonus video: