Sirija: Žestok okršaj kod granice sa Turskom

U žestokim borbama u gradu Ras al-Ainu, na sjeveroistoku Sirije a na granici sa Turskom, danas je poginulo najmanje 16 sirijskih vojnika i 10 pobunjenika
56 pregleda 2 komentar(a)
Turske trupe granica sa Sirijaom, Foto: AP
Turske trupe granica sa Sirijaom, Foto: AP
Ažurirano: 08.11.2012. 20:57h

"Deset pobunjenika i 16 vojnika su poginuli, i to je dosadašnji bilans sukoba u većinski kurdskom pograničnom mjestu Ras al-Ain", rekao je predsjednik Opservatorije Abdel Rahman za AFP, nakon što su turski mediji javili da je dvoje turskih državljana ranjeno danas od metaka ispaljenih sa sirijske strane granice.

Dva turska državljanina u graničnom gradu Ćejlanpinaru ranjeni su hicima ispaljenim iz sirijskog grada Ras al-Aina gdje se sirijski pobunjenici bore protiv vladinih snaga, prenio je Rojters.

Ranjeni su jedna žena i jedan mladić. Turska agencija Anadolija je javila da su oboje prebačeni u bolnicu i da su turske snage bezbjednosti pojačale prisustvo duž granice sa Sirijom u oblasti gdje se dogodio incident.

Turska je već pojačala bezbjednost duž 910 kilometara duge granice sa Sirijom kako bi uzvratila na pucnjavu i granatiranje svoje teritorije iz susjedne Sirije.

U srijedu, turski zvaničnici su saopštili da su zatražili od NATO-a da rasporedi projektile "patriot" zemlja-vazduh duž granice sa Sirijom kako bi se zemlja zaštitila od mogućnosti da se nasilje dalje prelije na njenu teritoriju.

Pet turskih civila je ubijeno prošlog mjeseca kada je minobacačka granata ispaljena iz Sirije pogodila jednu kuću u Akčakali, graničnom gradu u provinciji Sanliurfa.

Napetost između dva susjeda, nekada bliskih saveznika, podigla se na najviši nivo otkako se Ankara okrenula protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada prošle godine zbog njegovog žestokog razračunavanja sa antivladinim demonstrantima.

Šef generalštaba turske armije je rekao da će turski vojnici još većom snagom odgovoriti ukoliko granate i dalje budu padale po teritoriji Turske. Pored toga, turski parlament je odobrio slanje vojnika i izvan zemlje, zbog bojazni da bi u građanski rat u Siriji mogle da budu uvučene regionalne sile, navodi britanska agencija AP.

Bonus video: