Veliki antivladin protest večeras u Buenos Ajresu

Hiljade Argentinaca pozvali su putem društvenih mreža sunarodnike na večerašnji protestni marš u Buenos Ajresu za koji se vjeruje da će prerasti u najveće antivladine demonstracije u posljednjoj deceniji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 16:32h

Ogorčeni zbog rastuće inflacije i visoke stope kriminala i korupcije, i iz bojazni da će predsjednica Kristina Fernandes de Kirhner pokušati da ostane na vlasti ukidanjem ustavnih ograničenja, učesnici protesta udaraće u šerpe i uzvikvaće parole protiv nje tokom marša po argentinskoj prijestonici.

Protesti su planirani i u drugim gradovima u zemlji i ispred argentinskih ambasada i konzulata širom svijeta.

Demonstracije poznate kao "kaserolazos" imaju duboku simboliku za Argentince, pošto ih asociraju na ekonomsku propast zemlje prije jedne decenije. Protestne pjesme iz tog vremena i lupanje u šerpe svrgnuli su tadašnje lidere i ostavile zemlju praktično bez vlade do dolaska na funkciju novog predsjednika Nestora Kirhnera 2003, sada pokojnog muža sadašnje predsjednice Kristine Fernandes.

Pristalice Kristine Fernandes ignorisale su dva protesta održana ove godine, ali imajući u vidu da će večerašnje demonstracije po svemu sudeći biti izuzetno velike, demonstrantima su ovog puta upućene kritike da pripadaju bogatoj eliti i da su prevareni.

Kristina Fernandes Kirhner ocijenila je da iza velikog dijela političke retorike stoji mračnija motivacije koju malo njih želi otvoreno da izrazi. "Dosta je laži. To je sve što tražim od vas Argentinaca, da govorimo istinu. I ako vam se vlada ne dopada zbog njene politike na polju ljudskih prava, recite da je to razlog; ako vam se vlada ne sviđa zbog onih koji su nekada bili siromašni i mogli ste da ih zaposlite skoro bez plate, a sada ne možete, recite i to", kazala je.

Pristalice vlade tvrde da je suština problema model društvene inkluzije koji je predsjednica nametnula, uključujući novčanu pomoć siromašnima i nezaposlenima i upućivanje milijardi dolara iz nacionalizovanih penzijskih fondova projektima socijalne pomoći.

Argentinska predsjednica založila se za debatu o njenoj politici umjesto protesta. Ona je, takođe, upozorila one koji će učestvovati u večerašnjem protestu. "Niko ne smije da misli da ću ići protiv sopstvene politike, one koju branim od kada sam imala 15 godina. To je politika u koju vjerujem i ovo je zemlja u koju vjerujem", kazala je.

Argentinske opozicione partije su slabe i nemaju kredibilitet, pošto su izgubile kontrolu nad Kongresom i skoro svakom institucijom sposobnom za kontrolu rada vlade. Veliki dio opozicije okupio se oko društvenih mreža kojima rukovode organizatorka protesta Marijana Tores i advokat Marselo Moran, koji tvrde da ne pripadaju nijednoj političkoj organizaciji.

Osam sajtova i naloga prati više od 200.000 njihovih pristalica.

Galerija

Bonus video: