Novi Zeland: Ostrva Tokelau od sada koriste samo sunčevu energiju

To je postalo moguće zahvaljujući završetku izgradnje treće solarne stanice, saopštio je ministar inostranih poslova Marej Mekkali
1 komentar(a)
sunceeee, Foto: Wikipedia
sunceeee, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.11.2012. 13:17h

Ostrva Tokelau koja pripadaju Novom Zelandu u potpunosti su prešla na sunčevu energiju i time postala prva teritorija u svijetu koja koristi isključivo taj izvor energije, objavio je BBC.

To je postalo moguće zahvaljujući završetku izgradnje treće solarne stanice, saopštio je ministar inostranih poslova Marej Mekkali.

Solarni paneli razmješteni su na tri najveća atola, a imaju dovoljno snage da pokriju potrebe cijelog arhipelaga. U cjelini projekat je koštao 8,5 miliona dolara, od kojih su sedam miliona obezbijedile vlasti Novog Zelanda.

Do sada je Tokelau u potpunosti zavisio od generatora koji su radili na dizel gorivo, što je bilo suviše skupo u finansijskom simslu, a i bilo je štetno za životnu sredinu.

Na uvoz dizel goriva lokalne vlasti su morale da daju oko milion dolara godišnje, prenio je Radio Australija. Pored toga, nove tehnologije će omogućiti da se izbjegnu česti kvarovi prilikom napajanja, koji su se događali kod dizel generatora.

Arhipelag Tokelau, koji se sastoji od tri ostrva, nalazi se u Tihom okeanu između Novog Zelanda i Havajskih ostrva. Stanovništvo čini oko hiljadu i po ljudi.

Tokelau je pod suverenitetom Novog Zelanda, koji njime upravlja preko svog administratora.

Bonus video: