Merilend i Mejn legalizovali istopolne brakove, Vašington i Kolorado marihuanu

U Merilandu je za legalizaciju bilo 52 odsto birača, a u Mejnu 54odsto
108 pregleda 17 komentar(a)
lezbijka, LGBT, Foto: Shutterstock.com
lezbijka, LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.11.2012. 10:45h

Dvije američke savezne države, Mejn i Meriland, u izbornoj noći su, osim starog-novog predsjednika, izglasale i legalizaciju istospolnih brakova.

Kako prenosi CNN, ovo je prvi put da su istospolni brakovi legalizovani zahvaljujući "glasu naroda", a ne nekom sudskom odredbom.

"Ovo je istorijski iskorak", poručili su iz gej udruženja i udruženja za ljudska prava.

Tokom današnjeg dana poznati bi trebalo da budu poznati i rezultati glasanja o gej brakovima u Minesoti i Vašingtonu.

U Merilandu je za legalizaciju bilo 52 posto birača, a u Mejnu 54 posto. Legalizacija bi mogla proći i u Vašingtonu, gdje se podrška trenutno kreće oko 52 posto. U Minesoti je trenutno situacija 49 posto "za", 51 posto "protiv"

Vašington i Koloradu legalizovali "travu"

Američke savezne države Vašington i Kolorado legalizovale su marihuanu.

Narod je u te dvije države izglasao legalizaciju korišćenja i prodaje marihuane u svrhe rekreacije, dok su u saveznoj državi Oregon birači odlučili da ta laka droga ostane nelegalna, piše "ABC news".

Zakon će, u Vašingtonu i Koloradu, dozvoliti ljudima da gaje, a specijalnim prodavnicama da prodaju do 30 grama marihuane punoljetnim licima.

U Koloradu će amandman na zakon dozvoliti i komercijalnu proizvodnju i prodaju, pa se neke od velikih duvanskih kompanija uveliko pripremaju za takve promjene.

Prema nekim analizama, legalizacijom marihuane najviše će izgubiti meksički karteli, koji će prema procjenama usvajanjem ovih zakona ostati "kratki" za 1.23 milijarde dolara, odnosno 23 odsto od ukupne zarade od te droge, koja iznosi oko 6 milijardi dolara.

U Masačusetsu je izglasana legalizacija marihuane za medicinske potrebe, odnosno, marihuanu legalno mogu koristiti oboljeli od Parkinsonove bolesti, raka i sličnih teško izliječivih ili neizliječivih bolesti.

Bonus video: