Masakr u Hami

Oko 50 ubijenih u eksploziji u Hami. Žestoki sukobi vode se u Alepu, a oko 1.500 boraca Al Kaide bori se protiv sirijske vojske u najvećem gradu te zemlje. Vojni avioni i tenkovi gađaju pobunjenički kontrolisana predgrađa u Damasku
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 14:24h

U eksploziji automobila-bombe koja se dogodila danas u provinciji Hama, u blizini vojnog punkta, poginulo je najmanje 50 pripadnika snaga bezbjednosti i boraca lojalnih predsjedniku Bašaru al-Asadu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Borac Nusra Fronta (bliskog Al kaidi) digao je sebe u vazduh u selu Zijara, u provinciji Hama. U toj eksploziji poginulo je najmanje 50 ljudi", rekao je šef sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman.

"On se dovezao u centar i digao sebe u vazduh. Zatim je uslijedila serija eksplozija", dodao je Abdel Rahman i naglasio da su centar za seoski razvoj koristile sirijske snage bezbjednosti kao svoju najveću bazu u regionu.

Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da se "terorista digao u vazduh u centru i da je bilo puno žrtava. Dva civila su poginula, a veliki broj je ranjen", prenosi Rojters.

Nusra Front je islamistička grupa koju čine militantni salafisti, ili ultra-ordoksni muslimani, koja je do sada preuzela odgovornost za nekoliko samoubilačkih bombaških napada. Sa druge strane, u današnjem vazdušnom napadu u sjeverozapadnoj provinciji Idlib poginulo je najmanje 20 sirijskih boraca pobunjenika, takođe je saopštila Sirijska organizacija za ljudska prava.

Opservatorija navodi da je jedan pobunjenički komandant najvjerovatnije ubijen u vazdušnom napadu na grad Haram i to komandant Bazil Eisa, komandant brigade mučenika iz Idliba.

Veći dio Idliba, koji se graniči sa Turskom pao je u ruke pobunjenika nakon što su se snage lojalne Asadu povukle, međutim kao i u drugim predelima koje kontrolišu pobunjenici i ovaj je ostao osetljiv na bombardovanje, podseća britanska agencija.

Treći mjesec borbi u alepu

U ekonomskom centru na sjeveru Sirije, Alepu, tri mjeseca traju borbe pobunjenika i provladinih snaga, u kojima je razoren sjeverozapadni dio grada i uništen magacin Crvenog polumjeseca.

Kako se saznaje iz neimenovanih izvora u toj međunarodnoj organizaciji, "nema tačnih podataka o šteti" u magacinu, u kojem su se skladištili hrana, ljekovi i proizvodi za bebe.

Oko 1.500 domaćih i stranih pripadnika Al Kaide učestvuje u borbama protiv sirijske vojske u Alepu. Borbe se vode na sjeverozapadnom ulazu u grad i oko aerodroma.

Domaća grupa Džabat el Nasraf, ogranak Al Kaide u Siriji, ima oko 800 svojih boraca u i oko Alepa, dok strana grupa El Muhadžarim učestvuje u borbama sa više od 500 ljudi.

Pobunjenici, međutim, ne vjeruju da će moći ozbiljnije da ugroze sirijsku vojsku u Alepu i apeluju na veću pomoć u naoružanju i ljudstvu. Na njihove pozive jedino su se, za sada, odazvale pomenute Al Kaidine grupacije.

Sastanak opozicije u Dohi

Sa druge strane, pregovori u Dohi, osmišljeni da ujedine sirijsku opoziciju, se, prema riječima zapadnih diplomata, raspadaju.

Izgleda da je frakcijska podijeljenost prevelika i da sirijski opozicionari ne mogu da nađu zajednički jezik kojim bi bila uspostavljena neka vrsta jedinstvene platforme.

Na samitu u Dohi, islamističke i sekularističke frakcije pokazale su najveći stepen podijeljenosti i suprotstavljenosti.

Pored njih, ni predstavnici pobunjenika na terenu ne dijele ista shvatanja i poglede sa opozicionim aktivistima van zemlje.

Nacionalni savjet, najveća opoziciona koalicija u Siriji, saopštila je danas da su kritike na njen račun opravdane, ali da ne bi mogla da bude zamijenjena, uprkos apelima za formiranje vlade u egzilu.

Nacionalni savjet održao je danas sastanak u Dohi, uoči skupa šire opozicije u tom gradu pod okriljem Arapske lige, koji je planiran za četvrtak.

Damask potresle bombe

Sirijska vojska bombardovala položaje pobunjenika u južnom dijelu Damaska, javile su agencije, pozivajući se na opozicione aktiviste.

Borbeni avioni ispalili su rakete, a tenkovi su zasuli artiljerijskom vatrom Sbejnu, Jaldu, Biblu, kao i Al-Tadamun i Hadžar a-Asvad, gdje se nalazi palestinski izbjeglički logor Jarmuk.

"Pred zoru je izvedeno više koordinisanih napada na vojne punktove u tim područjima. Uslijedili su okršaji, a grupe palestinskih boraca priključile su se objema stranama", rekao je Frans presu direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman.

U Siriji se nalazi pola miliona palestinskih izbjeglica, većinom potomaka onih koji su napustili svoje kuće za vrijeme i poslije osnivanja Izraela 1948. godine.

Sirijski predsjednik Bašar el Asad i njegov otac, pokojni predsjednik Hafez el Asad, uvijek su se predstavljali kao junaci palestinske borbe, sponzorišući nekoliko gerilskih grupa, navodi Rojters.

Međutim, ustanak u Siriji podijelio je Palestince u odnosu prema toj zemlji, jer neki podržavaju borbu protiv Asada, dok drugi podržavaju sirijskog predsjednika.

Mnogi stanovnici oblasti u kojima bjesne okršaji napustili su domove zbog nasilja.

Prema podacima OSDH-a, u Siriji su juče poginule 203 osobe - 112 civila, 62 vojnika i 29 pobunjenika.

U Siriji je, prema podacima Opservatorije, od početka ustanka protiv Asadovog režima, ubijeno više od 36.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: