Dan Gaja Foksa - od rušenja Parlamenta do Anonimusa i Vol strita

Maska sa nasmiješenim likom stigla je i do Crne Gore, kada je u Podgorici "okupiran" plato ispred Radio televizije Crne Gore
209 pregleda 9 komentar(a)
Anonimusi u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Anonimusi u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2012. 11:52h

Petog novembra obilježava se "Dan Gaja Foksa" (Guy Fawkes Day), datum koji se nekada slavio samo u Velikoj Britaniji.

Slavljen je svakog 5. novembra vjekovima unazad, od smrti Gaja Foksa, čovjeka koji je pokušao da digne u vazduh zgradu engleskog parlamenta 1605. godine.

Danas se ime Gaja Foksa povezuje sa misteriozno nasmiješenim likom sa brkovima, na maskama koje su iz filma "V for Vendetta" (2006) izašle na ulice gradova širom svijeta, stigle do internet stranica koje podržavaju i strahuju od napada popularne hakerske grupe Anonimusi, sve do ulica Njujorka i zgrada banaka i korporacija koje su bile na meti protesta "Occupy Wall Street".

Četiri vijeka kasnije

U godinama nakon smrti Gaja Foksa 5. novembar slavljen je kao dan kada je spašen kralj. Slavljena je Foksova smrt.

Godišnje obilježavanje propale zavjere počelo je kao podsjećanje na odbranu Engleske od prijetnji

Danas, četiri vijeka kasnije, dan kada je uhapšen Foks jedan je od simbola otpora sistemu, i jedan od simbola djelovanja protiv nepravde. Zato ne čudi to što su 5. novembar Anonimusi, čiji je simbol maska sa likom Gaja Foksa iz filma "V for Vendetta", odabrali kao dan za najave svojih napada.

Gak Foks je bio radikalni katolik koji je vodio zavjeru čiji cilj je bio dizanje u vazduh engleskog parlamenta i svrgavanje engleske monarhije. Uhvaćen je, zatvoren i mučen čeitri dana po ličnom naređenju engleskog kralja Džejmsa prvog.

Odbio je da kaže imena svojih saučesnika, koji su kasnije ipak uhvaćeni. Suđeno im je, proglašeni su krivim i osuđeni na smrtnu kaznu vješanjem, davljenjem i razapinjanjem.

Odbrana od "nelojalnih fanatika

Godišnje obilježavanje propale zavjere počelo je kao podsjećanje na odbranu Engleske od prijetnji, posebno od "nelojalnih katolika". Peti novembar bio je slavlje koje je trajalo tokom dana i noći, uz vatromet i spaljivanje lutke sa likom Gaja Foksa.

Slika Foksa vremenom se promijenila, od izdajnika monarhije do heroja koji se bori protiv nepravedne države

Umjetnik Dejvid Lojd i pisac Alan Mur 80-ih godina prošlog vijeka stvorili su grafičku novelu "V for Vendetta", priču o maskiranom pobunjeniku sa imenom V koji se bori protiv britanske fašističke vlade. Lojd je predložio da pobunjenik bude odjeven u kostim Gaja Foksa.

"Ne bismo trebali da ga spaljujemo svakog 5. novembra, već da slavimo njegov pokušaj da digne Parlament u vazduh", napisao je Lojd 1983. u eseju naslovljenom "Iza naslikanog osmjeha".

Slika Foksa vremenom se promijenila, od izdajnika monarhije do heroja koji se bori protiv nepravedne države. Takođe, priča o Foksu odvojena je od njegovih izvornih religijskih razloga za akciju.

Maska sa nasmiješenim likom stigla je i do Crne Gore, kada je u Podgorici "okupiran" plato ispred Radio televizije Crne Gore. Tom prilikom grupa mladića sa maskama Gaja Foksa napravljenim od papira u tišini je provelo šezdeset sekundi ispred javnog servisa.

Foks u Zukoti parku

Tokom protesta "Occupy Wall Street", koji je počeo 17. septembra 2011. godine u Zukoti parku, u finansijskoj četvrti Njujorka kao borba protiv vodećih američkih banaka i multinacionalnih korporacija, jedna od učesnica objasnila je svoje viđenje povezivanja maske sa likom Gaja Foksa i protesta Occupy.

Lik Gaja Foksa prešao je 400 godina dug put od vjerskog fanatika koji je ubijen u Londonu, do nasmijanog lika na maskama demonstranata

"To nema veze sa bombardovanjem nečega, ima veze sa anonimnošću, i miroljubivošću", rekla je učesnica protesta.

Za peti novembar prošle godine hakerska grupa Anonimusi, pod maskom Gaja Foksa, najavila je obaranje Fejsbuka. Ista najava aktuelna je i ove godine, ovog puta zbog plana za otpuštanje 1.000 ranika kompanije za proizvodnju kompjuterskih društvenih igara koje se igraju na Fejsbuku.

Lik Gaja Foksa prešao je 400 godina dug put od vjerskog fanatika koji je ubijen u Londonu, do nasmijanog lika na maskama demonstranata i hakera širom svijeta.

Uprkos najavama, sajt Fejsuka je i dalje dostupan, i neizvjesno je da li će se ovog 5. novembra korisnicima širom svijeta umjesto stranice omiljene društvene mreže, sa ekrana nasmiješiti lik Gaja Foksa.

Bonus video: