Palestinci bijesni zbog Abasove izjave

Više stotina Palestinaca protestovali su u Gazi, paleći postere predsjednika države Mahmuda Abasa, zbog njegove izjave izraelskoj televiziji u kojoj je rekao kako izbjeglice koje su napustile okupiranu teritoriju nemaju pravo povratka
2 komentar(a)
Palestina, Foto: Anadolia
Palestina, Foto: Anadolia
Ažurirano: 04.11.2012. 13:39h

Demonstranti su izjavu palestinskog predsjednika Abasa okarakterisali kao svojevrsno ukidanje prava na povratak na teritoriju koju je Izrael okupirao 1948. godine.

Proteste su obilježili događaji poput paljenja postera sa likom Mahmuda Abasa, kao i transparenti sadržaja "napusti našu zemlju, najveći izdajniče u istoriji", "ja sam Palestinac i Abas ne može biti moj predstavnik".

Portparol Hamasa Salah el-Berdevil izjavio je novinarima da "svako onaj ko razmatra ili pominje uskraćivanje prava na povratak Palestinaca na okupiranu teritoriju ne može biti predstavnik tog naroda", i dodao da Abas treba u što kraćem roku da uputi izvinjenje narodu Palestine.

Pokret Fatah, s druge strane, tvrdi da je Abasova izjava pogrešno protumačena i nije usmjerena protiv nastojanja Palestinaca da se vrate na okupiranu teritoriju.

Abas je u izjavi izraelskoj televiziji Kanal 10, na pitanje novinara o mjestu Safed, gdje je proveo djetinjstvo i da li želi živjeti tamo rekao da "ima pravo da posjeti to mjesto ali ne i da tamo živi".

Definišući Palestinu Abas je rekao je glavni grad te države Istočni Jerusalim, a da su granice određene sporazumom iz 1967. godine.

"Ja sam izbjeglica, ali živim u Ramalahu. Mislim da su Zapadna Obala i Gaza palestinske terotorije, dok je ostalo izraelska teritorija", rekao je Abas.

Bonus video: