Pompeo priznao da postoji rizik da se ne postigne denuklearizacija Sjeverne Koreje

Pompeo je ponovio značaj zadržavanja sankcija do potpune denuklarizacije Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2018. 13:29h

Državni sekretar SAD Majk Pompeo priznao je danas da i dalje postoji "rizik" da se neće postići denuklearizacija Sjeverne Koreje, dva dana poslije istorijskog samita sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una i američkog predsjednika Donalda Trampa u Singapuru.

Tramp je u utorak u Singapuru rekao da će denuklearizacija Sjeverne Koreje početi "vrlo brzo", dok je njegov šef diplomatije izgledao manje ubijeđen danas u Peking i priznao da "uvijek postoji rizik da do toga ne dođe".

"Zaista mislimo da možemo da napredujemo, poslije toliko godina na putu mira na (Korejskom) poluostrvu. Ali uvijek postoji rizik da se to neće postići", rekao je Pompeo poslije razgovora sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem danas u Pekingu.

Vang je pozdravio napore SAD da se postigne približavanje s Pjongjangom i ocijenio da će samit u Singapuru "doprinijeti denuklearizaciji poluostrva i dovesti do trajnog i pravog mira na poluostrvu i u cijelom regionu".

Američki državni sekretar je rekao da je Kina ponovila da podržava to da ostanu na snazi međunarodne sankcije da bi se ubijedila Sjeverna Koreja da odustane od svog nuklearnog programa.

Pompeo je ponovio značaj zadržavanja sankcija do potpune denuklarizacije Sjeverne Koreje.

Pompeo će večeras da se sastane s kineskim predsjednikom Si Đinpingom da mu prenese detalje sa samita održanog u Singapuru.

Samit u Singapuru, prvi između jednog sjevernokorejskog vođe i jednog aktuelnog američkog predsjednika, imao je ogromni medijski odjek, međutim njegovi opipljivi rezultati, posebno o ključnoj temi denuklearizacije, se dovode u pitanje.

U zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali Tramp i Kim formulacija u kojoj se Pjongjang obavezuje na "potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva" dosta je uopštena. To su kritikovali brojni stručnjaci zato što ne pominje još dva ključna uslova Vašingtona, odnosno da denuklearizacija bude "provjerljiva i nepovratna".

Bonus video: