Gradonačelnik Njujorka podržao Baraka Obamu

"Želim da naš predsjednik naučne podatke i regulisanje rizika stavi iznad izborne politike", rekao je Blumberg
0 komentar(a)
Majkl Blumberg, Foto: Inquisitr.com
Majkl Blumberg, Foto: Inquisitr.com
Ažurirano: 02.11.2012. 08:41h

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg izjavio je da zbog borbe protiv klimatskih promena i posljedica koje je ostavio uragan Sendi, na predsjedničkim izborima podržava sadašnjeg predsjednika Baraka Obamu.

Bivši republikanac, a sada nezavisan političar koji je u trećem mandatu gradonačelnika Njujorka, do sada je bio kritičan i prema demokrati Obami, i prema kandidatu republikanaca Mitu Romniju.

Iako se super-oluja Sendi koja je početkom nedjelje pogodila veliki dio istočne obale SAD, smatra natpolitičkim pitanjem koje nije tema kampanje za izbore u utorak 6. novembra, Obama je svojim reagovanjem ostavio povoljan utisak.

"Predsjednik Barak Obama je preduzeo velike mjere za smanjenje potrošnje ugljenika", navodi Blumberg

Pored Blumberga, pohvalne riječi za Obamu je imao i guverner Nju Džersija, uticajni republikanac Kris Kristi.

Gubitak života, domova i novca

U članku za svoju novinsku agenciju gradonačelnik Njujorka je napisao da su "razaranja koja je uragan Sendi donio Njujorku i većem dijelu sjeveroistoka SAD - gubitak života, gubitak domova i ekonomski gubitak - jasno pokazala koliki je ulog na predsjedničkim izborima u utorak".

On je naveo da je u posljednjih 14 mjeseci uprava Njujorka zbog uragana bila primorana da dva puta iseljava djelove grada, što je posljedica klimatskih promjena.

"Jedan vidi klimatske promjene, kao urgentan problem koji prijeti našoj planeti; drugi to ne vjeruje"

"Predsjednik Barak Obama je preduzeo velike mjere za smanjenje potrošnje ugljenika", navodi Blumberg dodajući i da se republikanac Romni nekada zalagao za borbu protiv klimatskih promjena, ali da je promijenio stav.

Blumberg dodaje da je Romni "takođe imao razumne stavove o imigraciji, ilegalnom oružju, pravu na pobačaj i zdravstvenoj zaštiti. On je međutim promijenio mišljenje o svim tim pitanjima, a čak je protiv modela zdravstvene zaštite koji je proglasio u Masačusetsu", gdje je bio guverner.

Naučni podaci iznad politike

Navodeći da, kada glasa, na umu ima budućnost svoje dvije kćerke, Blumberg kaže da jedan od kandidata smatra da bi trebalo zadržati pravo žene na izbor, dok drugi to ne vjeruje; jedan smatra da je jednakost u braku saglasna s američkim putem do slobode, drugi u to ne vjeruje.

"Jedan vidi klimatske promjene, kao urgentan problem koji prijeti našoj planeti; drugi to ne vjeruje. Želim da naš predsjednik naučne podatke i regulisanje rizika stavi iznad izborne politike", navodi Blumberg.

Bonus video: