Njujork se vraća u normalu - krenuli prvi autobusi, vozovi, avioni

Njujorška elektro-distribucija "Konsolidejtid Edison Ink" uključila je u srijedu struju u oko 2.000 domova u donjem Menhetnu
3 komentar(a)
podzemna, Njujork, Foto: Usnews.nbcnews.com
podzemna, Njujork, Foto: Usnews.nbcnews.com
Ažurirano: 01.11.2012. 11:52h

Finansijska tržišta su ponovo otvorena, a njujorška berza, koja je prvi put od 1888. bila dva dana zatvorena zbog vremenskih uslova, radi pomoću agregata.

Pretrpani autobusi vozili su Njujorčane na posaoa. Njujorški aerodromi "Džon F. Kenedi" i "Njuvark" ponovo su otvoreni poslije otkazivanja više hiljada letova, zbog čega su putnici danima bili "zarobljeni" na aerodromima.

Treći veliki aerodrom "LaGvardija" trebalo bi da bude otvoren danas, navode agencije.

Podzemna željeznica je pokrenuta u ograničenim djelovima, ali ne i u donjem dijelu Menhetna, u kojem još nema struje, javlja Asošijejted pres.

Struja u 2.000 domova

Njujorška elektro-distribucija "Konsolidejtid Edison Ink" uključila je u srijedu struju u oko 2.000 domova u donjem Menhetnu i 28.200 kuća u oblasti Brajton Biča u Bruklinu. Dvije podzemne električne mreže, koje su isključene u ponedjeljak uveče zbog poplave, ponovo su puštene u rad.

CNN je objavio da je u toku čišćenje 1.136.000 litara dizela koji se izlio u vode kod obala Njujorka

Neke zgrade još nemaju struju zbog poplavljenih podruma ili štete na opremi.

Elektrodistribucija je saopštila da je sinoć bez struje bilo oko 719.000 potrošača u Njujorku i susjednom okrugu Vestčester. Tim brojem je obuhvaćeno i 227.000 kuća i firmi na Menhetnu i 74.000 u Bruklinu.

"Kon Edison" je u utorak objavio da potrošači koji se snabdijevaju putem podzemne električne opreme, kao što je Menhetn, treba da dobiju struju roku od četiri dana.

Čišćenje izlivenog dizela

CNN je objavio da je u toku čišćenje 1.136.000 litara dizela koji se izlio u vode kod obala Njujorka poslije prolaska superoluje "Sendi".

"Sendi" je u ponedeljak pogodila obalu vjetrovima brzine 130 kilometara na čas kao rijetka hibridna superoluja

Do izlivanja je došlo zbog pucanja tankera za skladištenje u obližnjoj ranfineriji kojom upravlja "Motiva", čiji je dio u vlasništvu velike naftne kompanije "Šel". Američka obalska straža nadgleda čišćenje u kome učestuje oko 100 radnika koji pokušavaju da ograde naftnu mrlju kako se ne bi dalje širila.

Predsjedni Barak Obama, koji je prekinuo predizbornu kampanju šest dana pred izbore, ostavio je po strani nesuglasice sa republikanskim guvernerom Nju Džersija Krisom Kristijem i njih dvojica su helikopterom obišli razorenu obalu, gdje su vidjeli poplavljene oblasti i kuće u plamenu.

"Sendi" je u ponedeljak pogodila obalu vjetrovima brzine 130 kilometara na čas kao rijetka hibridna superoluja koja je nastala spajanjem sa drugim olujnim sistemom.

To je bila najveća oluja koja je pogodila jednu oblast SAD u poslednjih nekoliko generacija. Ona je prije toga u formi uragana usmrtila 69 ljudi na Karibima.

Bonus video: