Prekršeno primirje u Siriji

Sukobi izbili su jutros kod baze Vadi Deif u blizini grada Maret al-Numan. Vojska je odgovorila bombardovanjem susednog sela Deir Šarki
0 komentar(a)
Sirija, Foto: AP
Sirija, Foto: AP
Ažurirano: 26.10.2012. 10:18h

Žestoki sukobi izbili su kod vojne baze na sjeveru Sirije, čime je prekršeno primirje dogovoreno povodom proslave Kuban bajrama.

Sukobi izbili su jutros kod baze Vadi Deif u blizini grada Maret al-Numan. Vojska je odgovorila bombardovanjem susednog sela Deir Šarki.

"Radi se o prvom kršenju primirja", kazao je AFP-u Rami Abdul Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Rahman je rekao da su među pobunjeničkim borcima bili pripadnici islamističkog fronta Al-Nusra, koji je ranije najavio da neće poštovati primirje dogovoreno povodom velikom islamskog praznika. Kako prenosi Rojters, tri osobe su poginule od tenkovske i snajperske vatre u Harasti, predgrađu Damaska, u još jednom kršenju primirja. Pobunjenici u jednom sjevernom gradu u blizini granice sa Turskom su javili da je rano jutros snajper ubio jednog od njihovih boraca, a Rojtersov novinar je čuo tenkovsku vatru. Prvi dan primirja u Siriji obilježili su i antirežimski protesti širom zemlje. Protesti su izbili nakon jutarnje molitve u Damasku i predgrađima, severnom gradu Alepu, Deir Ezoru na istoku, kao i na jugu zemlje, u Raki i Inkhelu, gde su povrijeđana tri demonstranta nakon što je policija pokušala da rastera okupljene, tvrde aktivisti. Žestoki sukobi vođeni su i tokom noći u centralnoj provinciji Homs, Deir Ezoru i Alepu. Razmjena vatre trajala je do pred zoru. Agencija AP javila je da su u tim sukobima poginula najmanje četiri pobunjenika, a povrijeđeno šest vojnika. Sirijska državna televizija ranije je prikazala snimak na kojem se vidi kako predsjednik Bašar al-Asad prisustvuje molitvi povodom početka praznika u jednoj džamiji u prijestonici. Početak Kurban-bajrama trebalo je da označi i početak primirja na koje su ranije pristali vojska i glavna pobunjenička grupa.

Bonus video: