Primirje prihvatili i vlada i pobunjenici

Prvi stvarni pomak u zaustavljanju, makar i privremeno, 19-mjesečnog sukoba u kojem je, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, poginulo više od 35.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2012. 19:12h

Primirje koje je sa početkom u petak 26. oktobra dogovoreno uz posredstvo specijalnog izaslanika za Siriju Lahdara Brahimija, prihvatili su i sirijske vlasti i pobunjenici. Obje strane su to uradile uz rezervu, pod uslovom da zadržavaju pravo da odgovore na bilo koju agresiju, javile su danas agencije.

Brahimi je juče saopštio da je predsjednik Bašar al Asad prihvatio njegov predlog o primirju, a Savjet bezbjednosti UN je takođe pozvao velike sile kao i zemlje susjede Sirije da "iskoriste svoj uticaj" na rivalske strane da bi ih privoljeli da prekinu neprijateljstva tokom četvorodnevnog praznika Kurban-bajrama koji počinje u petak.

"Vojne operacije biće obustavljene na teritoriji Sirije od petka ujutro, sve do ponedeljka", navela je sirijska armija čije je sapštenje pročitano na državnoj televiziji.

Vojska zadržava pravo da odgovori na nastavak napada koje čine oružane grupe na civile i vladine snage, navedeno je u saopštenju.

"Poštovaćemo prekid vatre od sjutra, ukoliko isto to uradi i sirijska armija", rekao je za AFP šef najveće pobunjeničke grupe - Slobodne sirijske armije (FSA) koja se bori protiv sirijskoj režima - general Mustafa al-Šeik u telefonskoj izjavi iz Turske.

"Ukoliko, međutim, oni ispale i jedan metak, mi ćemo uzvratiti sa 100. Prema tome, zadržavamo pravo na odgovor", rekao je on.

FSA je danas ranije saopštila da sumnja da će Damask ispuniti svoja obećanja o prekidu vatre.

Ukoliko do prekida dođe, to će biti prvi stvarni pomak u zaustavljanju, makar i privremeno, 19-mjesečnog sukoba u kojem je, prema grupama za zaštitu ljudskih prava, poginulo više od 35.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: