Karla Del Ponte: Privešću pravdi i zločince u Siriji

Cilj UN komisije formirane prošle godine je prikupljanje dokaza i svjedočanstava o zločinima koje su počinile sirijske vladine snage i naoružani pobunjenici tokom 19-mjesečnog krvavog sukoba.
6 komentar(a)
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Karla del Ponte, Foto: Guardian
Ažurirano: 25.10.2012. 14:49h

Iz Nezavisne komisije Ujedinjenijh nacija (UN) za istragu kršenja ljudskih prava u Siriji saopšteno je danas da se ratni zločini i zločini protiv čovječnosti dešavaju u ratom zahvaćenoj zemlji i najavljeno da će zatražiti sastanak sa predsjednikom Bašarom al Asadom.

"Odlučili smo da pošaljemo pismo predsjedniku Asadu i zatražimo sastanak. Bilo bi veoma važno ako bi mogao da nas primi. Namjeravamo da odemo tamo (u Siriju) i sretnemo se s predsjednikom Asadom i razgovaramo o dolasku članova Komisije u Siriju, bez uslovljavanja", rekao je predsjednik te UN komisije Paulo Seržio Pinjerio.

Cilj UN komisije formirane prošle godine je prikupljanje dokaza i svjedočanstava o zločinima koje su počinile sirijske vladine snage i naoružani pobunjenici tokom 19-mjesečnog krvavog sukoba.

Jedan od novih članova te Komisije i bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte rekla je novinarima u Ženevi da su u Siriji "sigurno počinjeni zločini protiv humanosti i ratni zločini" i da je njena glavna namjera da se istraga nastavi i utvrde počinioci tih zločina.

"Moj glavni zadatak biće nastavak istrage i razotkrivanja visokorangiranih (sirijskih) političara i vojnih ličnosti odgovornih za te zločine", izjavila je del Ponte i dodala da postoji "sličnost" s istragama koje je vodila, kao glavni tužilac, u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, dodala je agencija AFP.

Rojters navodi da su istražitelji UN-ove komisije sačinili "tajni spisak" sirijskih pojedinaca i borbenih jedinica koje se sumnjiče da su počinile zločine, uključujući ubistva i mučenja, što je, prema riječima članova Komisije, utiranje puta za istragu i buduća krivična gonjenja.

Nezavisnu komisiju UN koja istražuje slučajeve kršenja ljudskih prava u Siriji osnovao je Savjet za ljudska prava UN sa sjedištem u Ženevi u septembru prošle godine i na čelo međunarodnog tijela postavio iskusnog brazilskog diplomatu i pravnog eksperta Pinjeira.

Sukobi u Damasku pred postizanje prekida vatre

U napadu snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada teškim naoružanjem na predgrađe Damaska poginulo je pet osoba, naveli su danas opozicioni aktivisti, dok se očekuje da u toku dana bude izdato zvanično saopštenju o stupanju na snagu prekida vatre.

Sukobi u Harasti, na sjeveroistoku Damaska eskalirali su nakon što su protivnici Asadovog režima zauzeli dvije vojne barikade na rubu prijestonice na glavnom putu koji povezuje Damask sa sjeverom zemlje, precizirali su opzicioni aktivisti, prenio je Rojters.

"Harasta je preplavljena tenkovima i raktnim minobacačima. Pobunjenici inteziviraju borbu i ne izgleda da će vojska ovoga puta moći da uđe u grad", rekao je Mohamad, jedan od stanovnika Damaska, u telefonskoj izjavi.

Opozicioni aktivisti navode da je grad postao "katstroflana zona", da je pored glavne pekare postavljena vojna barikada i da nema vode, hrane i ljekova, a da je struja isključena više sati.

Prema navodima drugih stanovnika Damaska, raketiranje Haraste moglo se čuti i u centru prijestonice.

Posrednik UN i Arapske lige za konflikt u Siriji Lahdar Brahimi, rekao je juče pred Savjetom bezbjednosti UN da je sirijski predsjednik Bašar el-Asad prihvatio predlog o primirju tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Istu izjavu Brahimi je dao juče i poslije sastanka sa šefom Arapske lige Nabilom al-Arabijem u Kairu kada je rekao da su i sirijska vlada i veliki broj vođa pobunjenika prihvatili primirje.

Pojedini aktivisti, međutim, navode da niko ne uzima primirje za ozbiljno, jer su ulice pune tenkova, a vojska ne prestaje da napada rezidencijalne djelove gradova.

Bonus video: