Dokumenta Ministarstva odbrane SAD na "Vikiliksu"

Objavili dokumenta američkog Ministarstva odbrane koja sadrže detalje o politici pritvaranja u kampovima u Iraku i zalivu Gvantanamo poslije napada na SAD 11. septembra 2001.
0 komentar(a)
Vikiliks, Džulijan Asanž, Foto: France24.com
Vikiliks, Džulijan Asanž, Foto: France24.com
Ažurirano: 25.10.2012. 14:29h

Ovih dokumenata ima više od 100, a veliki broj njih se odnosi na ispitivanje zatvorenika."Vikiliks" je u saopštenju izdatom ovim povodom kritikovao pravila američkog ministarstva, koja naziva "politikom oslobađanja od odgovornosti", jer su, kako smatra, dovela do maltretiranja zatvorenika i nekažnjavanja prestupnika u redovima američke vojske.

"Politika pritvaranja poslije 11. septembra pokazuje 'anatomiju zvijeri', isijecanje mračnog prostora u kojem se zakon i prava ne primjenjuju, u kojem osobe mogu da budu pritvorene bez traga, po nahođenju američkog Ministarstva odbrane", izjavio je osnivač vebsajta Džulijan Asanž, navodi se u saopštenju.

Američka ambasada u Londonu za sada nije komentarisala objavljivanje dokumenta na "Vikiliksu", javio je Rojters.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj ranije ove godine je izjavila da SAD i dalje krše međunarodno pravo u Gvantanamu, jer pritvaraju ljude proizvoljno i na neodređeno vrijeme.

U zatvoru, koji je formiran u američkoj pomorskoj bazi u zalivu na Kubi poslije terorističkih napada na SAD, od ukupno 779 osumnjičenih za terorizam, od sredine septembra ove godine ostalo je njih 167.

"Vikiliks" je prošle godine razgnjevio Vašingon objavivši na hiljade povjerljivih depeša američkih diplomata.

Bonus video: