Plavi šljemovi i Afrika – istorija promašaja

Iako mnoge misije UN u svijetu ne završavaju u predviđenom roku, izgleda da su u Africi izrazito dugog vijeka
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 12:39h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija dao je zeleno svijetlo za vojnu misiju na sjeveru Malija. Sve je izvjesnije da će i njemački Bundesver uzeti učešća. Prethodnih sedam misija UN u Africi nisu bile pretjerano uspješne, piše "Deutsche Welle".

Od kraja 80-ih godina prošlog vijeka Ujedinjene nacije u Africi pojačano sprovode "mirovne operacije" (Peace Making Operations) kao i "misije održavanja mira" (Peace Keeping Operations). U ove potonje spada i Misija UN za referendum u Zapadnoj Sahari (MIUNRSO), dosad najdugotrajnija misija u Africi.

Od 1991. ukupno 230 vojnika UN kontroliše primirje sklopljeno između marokanske vojske i pokreta Front Polisario. Od tada doduše nije dolazilo do ozbiljnijih oružanih sukoba ali isto tako nije ispunjen ni glavni zadatak ove misije, a to je sprovođenje referenduma o budućnosti područja Zapadne Sahare.

U Darfuru bez trajnog mira

I 2007. na 26.000 vojnika povećana misija UN u sudanskoj pokrajini Darfur, svodi se na održavanje labilnog mira. Misija koja međunarodnu zajednicu godišnje košta 1,5 milijardi eura održava status kvo i tako će, čini se, ostati još godinama.

Jedna od uspješnih priča je mirovna misija u Liberiji

"Naše iskustvo je da zaista mnoge misije u Africi nisu u potpunosti okončane", kaže Tobias Pic iz Centra za međunarodne mirovne misije (ZIB) u Berlinu.

Među takve misije spada i ona u Kongu koja traje od 1999. i broji preko 20.000 plavih šljemova. Njima, iako raspolažu i vojnim mandatom, nije uspjelo da postignu kakav-takav mir između snaga režima i brojnih paravojnih formacija.

"Uspjeh mirovnih misija uvijek zavisi od mnogih faktora", kaže Pic i zbog toga je, kako nastavlja, vrlo teško davati prognoze o uspjehu.

Liberija – uspješna priča

"Jedna od uspješnih priča je mirovna misija u Liberiji. U ovoj zemlji su nedavno održani drugi slobodni izbori a dosadašnja vojna misija se upravo nalazi u fazi transformacije ka čistoj civilnoj misiji", priča Pic.

I inače je, kako svjedoči i Hjuman sekjuriti riport, zahvaljujući međunarodnim misijama, posljednjih decenija smanjen broj žrtava oružanih sukoba.

"Iz ovoga je vidljivo da instrument mirovne misije ima mogućnosti da stabilizuje situacije", smatra Pic i dodaje da Mali u Zapadnoj Africi ipak predstavlja drugačiji slučaj.

"U Maliju imamo posebnu situaciju jer ovdje vojnike za misiju zajednički biraju Afrička unija i lokalna organizacija ECOWAS. Regionalni princip se primjenjuje u još nekoliko afričkih zemalja", kaže ovaj stručnjak.

"Ali ponekad su potrebne i strane trupa koje obezbjeđuju određenu ravnotežu. Francuske jedinice su u Obali Slonovače pozitivno uticale na postizanje mira. Ta komponenta u Maliju nedostaje", zaključuje Pic.

Galerija

Bonus video: