Predsjednički izbori u SAD mogli bi biti najskuplji u istoriji

Značajni donatori mogu da imaju veliki uticaj, često prisustvuju državničkim večerama u Bijeloj kući, kao i ostalim događajima u kojima učestvuje predsjednik
2 komentar(a)
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Latimes.com
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Latimes.com
Ažurirano: 20.10.2012. 21:07h

REPUBLIKANCI

  • Šeldon Adelson (79), donirao je 34,2 miliona dolara. Vlasnik je kazino carstva Las Vegas Sends u Nevadi. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na 25 milijardi dolara. Posjeduje kockarnice u Singapuru, Makaou i Pensilvaniji. Dao je 10 miliona dolara nezavisnoj grupi Restore Our Future koja podržava Mita Romnija. Zajedno sa članovima porodice, donirao je i 24 miliona dolara komitetima koji su podržavali bivšeg predsjedničkog kandidata Njuta Gingriča.
  • Harold Simons (81), industrijalac iz Teksasa, donirao je 16,5 miliona dolara. Komitet za prikupljanje sredstava American Crossroads dobio je 11 miliona dolara od Simonsa a 800 hiljada je dao za Restore Our Future. Sa suprugom Anet, Simons je donirao 2,2 miliona dolara bivšim predjedničkim kandidatima Njutu Gingriču, Riku Santorumu i Riku Periju.
  • Bob Peri (80), donirao je 15,3 miliona dolara. Ovaj kralj nekretnina iz Hjustona u Teksasu, čije se bogatstvo procjenjuje na oko 650 miliona dolara, dao je devet miliona za Restore Our Future i 6,5 miliona za American Crossroads. Ranije ove godine, donirao je sto hiljada dolara grupi koja je podržavala bivšeg republikanskog kandidata Rika Perija (nisu u srodstvu).
  • Robert Rouling (58), dao je 4,1 milion dolara. Izvršni direktor TRT-Holdingsa iz Dalasa, takođe posjeduje lanac fitnes centara Gold's Gym, hotelski lanac Omni Hotels, te naftnu kompaniju Tana Exploration.
  • Vilijam Kouk (72), industrijalac sa Floride, donirao je tri miliona dolara. Kouk, čije bogatstvo se procjenjuje na oko četiri milijarde dolara, u prošlosti je davao novac i demokratskim i republikanskim kandidatima.

DEMOKRATE

  • Džefri Kacenberg (61), iz Los Anđelesa, dao je 2,5 miliona dolara. Izvršni direktor kompanije za filmsku produkciju, DreamWorks Animation, dao je dva miliona grupi za prikupljanje sredstava Priorities USA, koja podržava Baraka Obamu. Takođe je prikupio više od 500 hiljada nezavisnim prikupljanjem sredstava za predsjednika. Za Obaminu kampanju i Demokratsku stranku direktno je dao 66 hiljada dolara.
  • Irvin Džejkobs (78), donirao je 2,1 milion dolara. Osnivač je i bivši predsjedavajući Qualcomma, proizvođača mobilnih telefona iz Kalifornije. Grupe koje podržavaju Obaminu kampanju dobile su dva miliona od Džejkobsa, a direktno je Obami i demokratama dao 23 hiljade dolara.
  • Fred Ajkaner (67), osnivač medijske korporacije Newsweb iz Čikaga, dao je dva miliona dolara.
  • Džon Strajker (54), filantrop iz Mičigena i nasljednik Stryker Corporation, kompanije za proizvodnju medicinske opreme koju je osnovao njegov đed, dao je dva miliona grupi Priorities USA i 66 hiljada za Obaminu kampanju i Demokratsku stranku.
  • Stiv Mostin (41), advokat iz Hjustona, dao je dva miliona grupi Priorities USA a finansirao je i kampanje demokrata u Teksasu.

Bonus video: