Brahimi doputovao u Damask, nada se primirju

Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi doputovao je danas u Damask gdje će se idućih dana sastati s najvišim sirijskim zvaničnicima u nadi da će osigurati prekid vatre u ratu između vlade predsjednika Bašara al-Asada i pobunjeničkih snaga
61 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi, Foto: Rojters
Međunarodni posrednik Lakhdar Brahimi, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.10.2012. 13:18h

Brahimi je u Damask doputovao danas a sa sirijskim ministrom spoljnjih poslova Validom al-Mualemom sastaće se u subotu ujutro, rekao je UN-ov portparol u Damasku Kaled al-Masri.

"Razgovaraćemo o primirju i sirijskom pitanju. Važno je da se smanji nasilje, razgovaraćemo o sirijskom pitanju s vladom i političkim strankama i civilnim društvom", rekao je Brahimi novinarima po dolasku.

Nasilje, međutim, ne pokazuje znakova smirivanja s obzirom na izvještaje opozicionih aktivista o teškim uličnim borbama u Alepu i pojačanim vojnim bombardovanjima gradova duž strateškog auto-puta koji povezuje sjever i jug zemlje.

Brahimi, izaslanik UN-a i Arapske lige, obilazi region kako bi uvjerio Asadove pristalice i neprijatelje da podrže primirje tokom muslimanskog praznika Kurban-bajrama iduće sedmice.

Turski ministar spoljnjih poslova Ahmet Davutoglu danas je pozvao sve strane da ispoštuju trodnevno ili četverodnevno primirje.

"Važno je da sirijski režim, koji bombarduje vlastiti narod iz aviona i helikoptera, zaustavi te napade odmah", rekao je Davutoglu.

Iran je takođe podržao poziv na primirje ali je dodao da je glavni problem Sirije strano miješanje, što se odnosi na podršku pobunjenicima iz arapskih zemalja Persijskog zaliva, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih sila i Turske.

"Mi smatramo hitno uspostavljanje primirja važnim korakom u pomaganju sirijskom narodu", rekao je zamjenik iranskog ministra spoljnjih poslova Husein Amir Abdulahian, prenijela je agencija Mehr.

Bonus video: