Obama i Romni zabavljali goste na dobrotvornoj večeri

Bio sam jako dobar u drugoj debati jer sam se dobro naspavao u prvoj, kazao je Obama.
1 komentar(a)
Ažurirano: 19.10.2012. 12:26h

Dobro raspoloženi američki predsjednički kandidati Barak Obama i Mit Romni razmijenili su niz šala na svoj i međusobni račun na dobrotvornoj večeri organizovanoj sinoć u Njujorku.

Dva dana nakon brutalne televizijske debate, Obama i Romni, obojica odjeveni u frakove, srdačno su se pozdravili na tradicionalnoj dobrotvornoj večeri u organizaciji njujorške nadbiskupije, obaveznom i veoma važnom događaju za sve predsjedničke kandidate.

Romni je govorio prvi i odmah se našalio na račun svog bogatstva. "Nakon duge kampanje, lijepo se napokon opustiti i obući nešto što moja supruga i ja nosimo po kući", kazao je.

Obama i Romni su na događaju u hotelu "Waldorf Astoria" sjedjeli jedan pokraj drugog, razdvojeni jedino organizatorom svečanosti, kardinalom Timotijem Dolanom. Večera je prilika predsjednicima ili predsjedničkim kandidatima da pokažu svoje komičarske vještine šalama koje im obično sastavljaju domišljati pisci govora. "Nadao sam se da će predsjednik povesti potpredsjednika Džoa Bajdena, njemu je sve smiješno", kazao je Romni, komentarišući očekivanja da zabavi publiku i usput 'bocnuvši' Bajdena za njegov nastup u debati potpredsjedničkih kandidata.

"Bio sam jako dobar u drugoj debati jer sam se dobro naspavao u prvoj", kazao je Obama, aludirajući na svoj loš nastup u prvom sučeljavanju s Romnijem. Govor je počeo molbom da svi zauzmu svoja mjesta, jer ako to ne učine doći će Klint Istvud i vikati na prazne stolice.

Romni je kazao da se za debate priprema tako "što ne pije već 65 godina". Mormonima, čiji je Romni pripadnik, alkohol je zabranjen.

Obama je kazao da ga često kritikuju zato što je previše popularan u Evropi. "Impresioniran sam načinom na koji je guverner Romni riješio taj problem", rekao je, šaleći se oko prekomorske mini turneje republikanskog predsjedničkog kandidata ovoga ljeta na kojoj je s nekoliko nespretnih izjava izazvao nezadovoljstvo svojih domaćina.

Za Obamu i Romnija ova je večera bila kratak predah između brojnih predizbornih skupova u desetak tzv. "država bojišta", koje će odlučiti izbornog pobjednika, 6. novembra. Po posljednjim anketama, dvojica su kandidata izjednačena na nacionalnoj nivou, ali u ključnim državama Obama i dalje održava malu prednost.

Galerija

Bonus video: