Strah za predsjedničko mjesto: Obama oštriji u drugoj debati

Obama je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja, uključujući smanjenje poreza za srednju klasu i mala preduzeća
1 komentar(a)
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Cbsnews.com
Barak Obama, Mit Romni, Foto: Cbsnews.com
Ažurirano: 17.10.2012. 08:02h

Američki predsjednik i kandidat demokrata na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD Barak Obama oštro je napao svog republikanskog rivala Mita Romnija tokom druge debate, održane u utorak na Univerzitetu Hofstra u Njujorku, u pokušaju da povrati vođstvo u tijesnoj predsjedničkoj trci.

Kako prenose agencije, Obama je tokom rasprave posvećene otvaranju novih radnih mjesta, energiji i spoljnoj politici, bio mnogo oštriji i energičniji nego što je to bio slučaj tokom prethodne debate, kada je kao pobjednik izašao Romni.

Romni je kritikovao predsjednikove rezultate tokom posljednje četiri godine, istakavši da je udvostručio deficit i da nije ispunio data obećanja, zbog čega je devet miliona Amerkanaca bez posla.

Obama je na napade uzvratio tvrdnjom da je ispunio većinu svojih obećanja, uključujući smanjenje poreza za srednju klasu i mala preduzeća, okončanje rata u Iraku i borbu protiv onih koji su napali SAD 11. septembra, što je rezultiralo ubostvom Osame bin Ladena.

Kandidati za budućeg predsjednika su se sukobili i u pogledu planova za izvlačenje SAD iz ekonomskih problema

Kandidati za budućeg predsjednika su se sukobili i u pogledu planova za izvlačenje SAD iz ekonomskih problema u naredne četiri godine.

Obama je poručio Romniju da će njegov plan da zadrži poreske olakšice za bogate nanijeti štetu ekonomiji, dok je Romni rekao da će njegov poreski plan dovesti do rasta broja radnih mjesta i izbalansiranog budžeta.

Bilo je reči i o imigraciji, napadu na američki konzulat u Libiji i energetskoj politici zemlje.

Guverner Romni naveo je da ne bi amnestirao ilegalne imigrante i založio se za davanje većeg broja zelenih karata visokokvalifikovanim radnicima, a Obama je naveo da radi sve što može da bi poboljšao imigracioni sistem za one koji pokušavaju da uđu u zemlju legalnim putem.

Romni je optužio Obamu da mu je trebalo dvije nedjelje da saopšti američkom narodu da je napad na konzulat u libijskom gradu Bengaziju teroristički čin i da je, umjesto da se fokusira na napad, nastavio sa predizbornom kampanjom.

Obama je, međutim, uzvratio da je već narednog dana nazvao napad terorističkim činom i da je veoma uvrjedljivo da bilo ko u njegovoj vladi koristi nasilje u Libiji u političke svrhe.

Analitičari ističu da je Obama bio mnogo agresivniji tokom druge debate, svjestan da bi još jedan poraz mogao da ga košta predsjedničkog mjesta.

Bonus video: